Berendrecht-Zandvliet-Lillo – Op het kerkhof van Berendrecht werden de voorbije dagen bij tal van zerken plaatjes aangebracht omdat de concessies gaan vervallen. Op de plaatjes staan telefoon en adres van de dienst waar een verlenging (tegen 200 euro per 5 jaar) kan aangevraagd worden (zie ook onderaan dit artikel). Enige ontsteltenis ontstond bij sommigen die merkten dat bij het grafmonument van de familie Van Look-De Bie uit Lillo ook zo’n plaatje was aangebracht. Dit zijn namelijk oorlogsslachtoffers. Het hele gezin Van Look-De Bie – moeder, vader en hun vier kinderen – kwam om toen een V-bom op het einde van de oorlog op hun boerderij in de polder van Lillo, terechtkwam. Ook een knecht en een naaister vonden de dood.
Terwijl vader Jan van Look (56), zijn echtgenote Maria Josefina De Bie (54), hun oudste zoon Frans (24), hun dochters Augusta (22) en Paula en Alice (beiden 20) samen begraven werden onder een indrukwekkend grafmonument, vonden de personeelsleden elders een laatste rustplaats. Hoe dan ook, werden de acht slachtoffers begraven in Lillo-Kruisweg. Toen daar (ingevolge de havenuitbreiding) het kerkhof ontgraven diende te worden, werden de stoffelijke overschotten en het grafmonument van de familie Van Look overgebracht naar het kerkhof van Berendrecht. De meeste zerken zijn daar tot nu gebleven. Een aantal met het opschrift ‘eeuwigdurende eigendom’. “Deze verplichting werd evenwel in de jaren 70 afgeschaft”, zegt Martijn van Groningen, afdelingschef groen en begraafplaatsen van de stad Antwerpen. Hij beklemtoont dat de aankondiging van het verlopen van de concessie op het plaatje voor de zerk enkel aangeeft dat ze vernieuwd kan worden. “In het geval van het oorlogsmonument kan dat zelfs kosteloos. Maar dan moet er een peterschap komen voor het graf en het onderhoud.”
District
Volgens burgemeester Geeraerts en schepen Bartholomeeussen kan zelfs het district als zodanig optreden. Er wordt nu naar een gunstige oplossing gezocht. In ieder geval moet het monument bewaard en gerestaureerd worden. Ook stadsschepen Heylen (Begraafplaatsen) naar wie Geeraerts zich wendde, is die mening toegedaan.
Hugo Vermeiren, hoofdredacteur van Polderheem, bezorgde ons foto’s van de boerderij, voor en na de vernieling. Hij had ook een verslag van de tragedie met de V-bom die de hoeve vernielde en de bewoners doodde. Een ontroerende anecdote kwam van de familie Bril: vader Louis Bril was namelijk verloofd met Alice Van Look, een van de dochters, die gedood werden. In De Polder Magazine van 10 november brengen wij foto’s en meer details over dit drama. (sdl)
Info: Begraafplaatsen begraafplaats Merksem Zwaantjeslei, tel. 03 29 29 620
begraafplaatsen.noord@stad.antwerpen.be