Golazo neemt Nationale Sluitingsprijs over


Dinsdag 17 oktober is het opnieuw Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen. Het ontslagnemende bestuur heeft in het evenementenbureau Golazo een waardige opvolger gevonden. In de overeenkomst staat dat Golazo de Sluitingsprijs minstens vijf jaar in Kapellen moet behouden. Ook enkele plaatselijke ondernemers waren kandidaat-overnemers maar zij kregen geen vertrouwen van het bestuur. De Kapelse sportschepen Koen Helsen (Open Vld) betreurt dat de lokale verankering verdwijnt.
Eind vorig jaar stond iedereen verstomd toen het nieuws bekend werd dat de Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen, na 83 edities, zou verdwijnen. Door gebrek aan opvolgers werd de organisatie, de vzw Sportkomiteit Putte-Kapellen opgedoekt. Vanaf dan was onzekerheid troef. Om geen hypotheek te leggen op de toekomst had het ontslagnemend bestuur de datum van 17 oktober 2017 laten vastleggen op de UCI-kalender. Vorig jaar stapte de Sluitingsprijs mee in de Napoleon Games Cycling Cup, een project dat tien wielerwedstrijden in Vlaanderen en Wallonië bundelde en hoopte via deze weg een pak nieuwe sponsors binnen te halen, maar dat werd een maat voor niets. Bovendien is de Sluitingsprijs dit jaar uit de Napoleon Games Cycling Cup gegooid. Bedoeling van het uitredend bestuur was om onderhandelingen te starten met potentiële overnemers en zekerheid te krijgen dat de koers in Putte-Kapellen zou blijven. Met elk jaar ongeveer 30.000 toeschouwers was dit laatste vooral belangrijk voor de plaatselijke horeca.
Golazo krijgt voorkeur
Tijdens de zoektocht naar overnemers kwamen twee ernstige kandidaten opdagen. Het evenementenbureau Golazo en een groep plaatselijke ondernemers. Uiteindelijk heeft het ontslagnemend bestuur gekozen om hun wedstrijd over te dragen aan het bureau Golazo. Dat evenementenbureau zit al twintig jaar in het wielrennen; als organisator van tal van wedstrijden op de weg (de Baloise Belgium Tour, de vernieuwde Eneco Tour en de nieuwe Elfstedenronde), maar ook van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, 17 cyclocross evenementen en 80 evenementen cycling for all, voor actieve fietser. Reden van deze keuze is de ervaring die Golazo heeft in het organiseren van wielerwedstrijden. In de overeenkomst dat de Sluitingsprijs minstens vijf jaar in Putte-Kapellen moet gereden worden. Tweede kandidaat overnemers was een groep plaatselijke ondernemers. Het ging om enkele mensen van Putte-Kapellen aangevuld met vriendenondernemers. Ook hun financieringsplan was rond. Door hun gebrek aan ervaring, in het organiseren van een wielerwedstrijd, gaf het uitredend bestuur echter de voorkeur aan Golazo.
Plaatselijke verankering
De Kapelse sportschepen Koen Helsen (Open Vld) heeft een dubbel gevoel bij de keuze voor Golazo. “Ik ben heel tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is over het voortbestaan van de Sluitingsprijs. Vraag is natuurlijk wat er binnen vijf jaar zal gebeuren. Golazo is immers een commercieel bedrijf en als je ziet wat er met andere wielerwedstrijden is gebeurd. Daarnaast betreur ik dat plaatselijke ondernemers geen kans kregen om het te organiseren. Hiermee verdwijnt de plaatselijke verankering en op termijn misschien wel de Sluitingsprijs uit Kapellen en wordt hij elders gereden”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *