Eerste gerestaureerde glasramen Sint Catharinakerk komen eraan

 

Eind september 2016 werden rondom de Stabroekse Catharinakerk stellingen geplaatst. Deze dienden voor het verwijderen van de glasramen, die voor herstelling naar het Duitse Paderborn, in houten boxen werden getransporteerd. In tussentijd wordt het metselwerk rond de ramen hersteld en gereinigd.
Op maandag 13 februari  trok Tom Van Der Brempt, schepen voor patrimonium, An Pauwels, enkele medewerkers van de firma Pit en van architectenbureau Mertens op werkbezoek naar de gerenommeerde firma “Glasmalerei Otto Peters” in Paderborn.
De delegatie werd ontvangen door Wilhelm Peters en zijn zoon Jan. Tijdens de rondleiding in het atelier konden zij de procedure van een herstelling van een glasraam van nabij volgen.
Het herstellen van de glasramen is een precisiewerk waarvoor een gedegen opleiding zeker noodzakelijk is. De ramen worden met de nodige voorzichtigheid schoongemaakt en geborsteld. Hiervoor maakt men gebruik van een microscoop om beetje bij beetje het loodglas te reinigen, zodat er geen kleur- of diepteverlies van  het portret of ontwerp ontstaat. Kapotte stukjes worden verwijderd en het loodnet wordt waar nodig afgeschuurd en gerestaureerd. De zijkanten krijgen, als bescherming, een extra loodlaag.
“Volgende week worden de eerste bovenste 8 ramen in de middenbeuk teruggeplaatst door enkele werknemers van Peters. Als alles volgens plan verloopt hopen we  dat tegen de zomer alle glasramen teruggeplaatst zijn”, vertelt Tom Van Der Brempt.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder