Gitok haalt knappe 2e plaats in Jonge Baekeland 2011


Vrijdag 13 mei namen de vijfde jaren Industriële Wetenschappen en Elektromechanica van Gitok in Kalmthout deel aan de finale van de Jonge Baekeland 2011. Voor het tweede jaar op rij sleepten leerlingen van Gitok een van de zes nominaties in de wacht met een spitsvondig wetenschappelijk ontwerp. Ze eindigden op een zeer knappe tweede plaats.
De Jonge Baekeland is een jaarlijkse wedstrijd voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Met deze wedstrijd wil Bio-MENS jongeren warm maken voor wetenschap en hun kritische geest aanwakkeren. Het thema dit jaar was “Toekomst voor de zee… nachtmerrie of goudmijn?”
5 TIW en TEMa maakten het creatieve ontwerp van de “AACB”, of “All Around Cleaning Boat”. Dit is een schip op groene energie dat de vervuiling en verzuring  van de zee aanpakt. Hierbij wordt plastic afval uit het water gehaald en tegelijkertijd worden er netten neergelaten om zeesla te planten. Zeesla zorgt voor zuurstofrijker water en kan als voedsel worden gebruikt. Het is tevens een bron van biodiesel. Met dit schip kunnen we in één klap de plastics in onze oceanen opruimen en hergebruiken, bevorderen we een gezonde algengroei en leveren we groene energie en voedsel.
Vol overtuiging presenteerden de leerlingen tijdens de finale hun uitvinding, vooral de animatiefilm van Daan Boden viel bij het publiek in de smaak. Aansluitend vond een interessant debat plaats met de andere vijf laureaten over de teloorgang van de algengroei in zee, overbevissing en de plastic soep waarin onze oceanen langzaam aan het veranderen zijn. Stijn Aenspeck kon hierbij met enkele knappe argumenten op de instemming van de jury rekenen.
Afsluitend volgde een prijsuitreiking en receptie. Alle aanwezige jongeren bewezen op uitmuntende wijze dat ze bekommerd zijn om het voortbestaan van het leven in onze zeeën en onderstreepten het belang van een ecologisch verantwoorde omgang met het milieu.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *