Gemeente herdenkt Wapenstilstand

KAPELLEN – Met een bloemenhulde aan het monument Louwke Poep, in het centrum van Kapellen, heeft het gemeentebestuur op 11 november de Wapenstilstand herdacht. De huldiging werd ook bijgewoond door leden van het Coördinatiecomiteit der Vaderlandsminnende Kringen. Nadien volgde een receptie op het gemeentehuis.

Door de afwezigheid van burgemeester Dirk Van Mechelen, die herstellend is van een medische ingreep, werd de gelegenheidstoespraak gehouden door schepen Luc Janssens (Open Vld). In zijn toespraak verwees de schepen naar de huidige coronabeperkingen. “Niets deed ons enkele jaren geleden vermoeden dat er ooit nog grote parallellen zouden zijn met het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 1918 en 1919 werd ons land, net zoals grote delen van de rest van de wereld getroffen door de Spaanse Griep. Ieder van ons zag ongetwijfeld ook foto’s passeren uit die periode van mensen met een mondmasker. Meer dan een jaar geleden zouden dat foto’s geweest zijn die de wenkbrauwen deden fronsen. Die ons deden afvragen wat er aan de hand was en ons in de overtuiging zouden hebben geladen dat dit iets was uit het verleden en niet meer terugkwam”.

Vrijheid is waardevol
Volgens Luc Janssens heeft Corona iedereen doen nadenken over vrijheid en wat het betekent. “Steeds meer generaties hebben nooit aan den lijve ondervonden welke impact dwingende maatregelen, als bijvoorbeeld een avondklok, hadden. Corona en de gevolgen daarvan kwamen bij velen dan ook keihard binnen. Misschien kan de geschiedenis ons ook leren dat zelfs de moeilijkste momenten voorbij gaan. Op een dag als vandaag moeten we ons daar meer dan ooit van bewust zijn. De herinneringen aan beide wereldoorlogen confronteren ons met de gevolgen van oorlog en vooral met de beperkingen van rechten en vrijheden. Het toont aan dat onze grondwettelijke waarden meer dan ooit verdienen om er voor te strijden. Niet met de wapens maar met de woorden van de overtuiging voor onze democratie. Dat zijn we verplicht aan al degenen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *