Gemeente Essen en de Essense scholen zetten zich samen in voor een veiligere digitale omgeving voor kinderen en jongeren. Alle 356 leerkrachten van de basis- en secundaire scholen krijgen een cursus mediawijsheid en vertalen die daarna naar hun klas, hun lessen én de ouders. Deze kosten worden volledig door het Essense gemeentebestuur gedragen.
Mediawijsheid en sociale media zijn thema’s die ook op de scholen meer en meer aan bod komen. Kinderen beginnen er steeds jonger mee en zijn niet altijd goed voorbereid, vooral als het gaat om de impact op hun welzijn. Die groeiende digitale leefwereld van kinderen en jongeren laat zich ook voelen op de speelplaats. Om dit beter te begrijpen én de kinderen beter te begeleiden slaan de Essense scholen en Gemeente Essen de handen in elkaar. Een eerste stap hierbij is een uitgebreide cursus rond mediawijsheid waar alle leerkrachten van de Essense scholen aan zullen deelnemen
Elke leerkracht op een Essense basis- of secundaire school zal één van de in totaal 16 workshops volgen. De thema’s variëren van GSM-gebruik, online weerbaarheid en digitale balans tot online haatspraak, cyberpesten en sexting. De workshops worden gevolgd door een netwerkevent, georganiseerd door gemeente Essen. Na de workshops vertalen de leerkrachten de nieuwe kennis en vaardigheden naar hun eigen klas en de lessen. En ze gaan er ook mee naar de ouders.
Eva Uytdewilligen, directrice VINHO vertelt: “Digitale opvoeding stopt uiteraard niet aan de schoolpoort. Veel ouders zijn zich niet bewust van de gevaren van de digitale wereld. Filmpjes kijken, spelletjes spelen, TikTok-filmpjes maken, … allemaal leuk, maar er zitten ook risico’s aan. Heel wat kinderen hebben al vervelende internetervaringen gehad: ongeschikte beelden, benadering door een onbekende volwassene of pesten. Als ouder is het dan ook belangrijk te beseffen welke gevaren er zijn, en hoe je je kind kan beschermen. En daar willen we hen bij helpen.
©Fotografils – de directie van de Essense scholen