Gemeente Stabroek dient officieel bezwaar in tegen PFAS-lozing door Indaver

STABROEK – De gemeente Stabroek dient officieel een bezwaar in tegen PFAS-lozing door afvalverwerker Indaver in de Antwerpse haven. Ook buurtbewoners en milieuorganisatie Climaxi kanten zich tegen de PFAS-lozing. De aanleiding is een nieuwe vergunningsaanvraag van Indaver, waarin het bedrijf toestemming vraagt om zeven ultrakorte PFAS, waaronder trifluorazijnzuur (TFA), in het water te lozen. Het openbaar onderzoek liep tot 5 juni, en leverde een vijftigtal bezwaarschriften op — waaronder dus ook één van het gemeentebestuur zelf.

De stap van de gemeente is opvallend en markeert een keerpunt in het dossier rond PFAS-lozingen in de regio. Tot nu toe werd het verzet vooral gedragen door burgers en actiegroepen. Nu schaart ook het lokale bestuur zich formeel achter de bezorgdheden over volksgezondheid en milieuschade.

De bezorgdheid is niet zonder reden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ook TFA-verbindingen schadelijk zijn voor mens en milieu. De stof is persistent en dringt door tot in de kleinste cellen van het menselijk lichaam, met mogelijke gevolgen voor vruchtbaarheid, lever en nieren. In Vlaanderen versoepelde minister Jo Brouns eind vorig jaar nog de norm voor TFA in drinkwater naar 15,6 microgram per liter, terwijl in Nederland en Wallonië een veel strengere grens van 2,2 microgram per liter geldt.

“Indaver vraagt steeds opnieuw versoepelingen van haar vergunningen aan, terwijl we nog niet eens alle gevolgen van deze stoffen kennen,” zegt Tim Lambrechts van vzw Climaxi. “De PFAS-problematiek is al jaren bekend, maar Vlaanderen blijft achter in de aanpak. Deze lozingsaanvraag is ronduit gevaarlijk.”

De Provincie Antwerpen weigerde in 2023 nog een gelijkaardige aanvraag van 3M om TFA te lozen, met als motivatie het voorzorgsprincipe: als de risico’s onvoldoende gekend zijn, wordt beter niet geloosd. Climaxi roept de bevoegde overheden op om hetzelfde principe toe te passen in het geval van Indaver.

De gemeente, Climaxi en buurtbewoners hopen dat hun gezamenlijke bezwaarschriften zullen leiden tot een herziening van het beleid. Ze benadrukken dat de gezondheid van mens en natuur voorop moet staan, boven economische belangen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

6 reacties

  1. huh wat?
    Hoe kan het sowieso zo zijn dat open water als lozingpoaats wordt gebruikt voor welke stof dan ook??

  2. Ik heb meer dan 20 jaar gewerkt als onderhoudstechnieker op het pompstation Rode Weel net naast de uitstroomleiding van Indaver.
    Wat zou dit geven in mijn bloedwaarden.

  3. Dit gebeurt al jaren. ik denk dat we er wel immum tegen zijn. Nu wordt er in België voor vanalles en nog wat een punt van gemaakt. Hadden ze eerder bij stil moeten staan. ze kunnen misschien nog wat belastingen heffen. maar doet niks aan het lozen.

    1. pfas in u lichaam is voor altijd en brengt zeker schade aan. enkel af te bregen met hoge temp en dus niet met filteren. bij indaver zeggen ze dit te doen maar op veel lagere temp waardoor de pfas gewoon in de lucht en het water komt. ze verdienen er wel mega bedragen voor. alle wateren in onze polder zijn nu reeds ver boven limiet en de schelde nog meer. niemand zou zelf een eitje van de eige kip meer mogen eten zo erg is het. Bedankt aan climax en gemeentebestuur om eindelijk iets te doen

  4. Ook Diksmuide kent dergelijk probleem. De firmaTWZ loost al jaren PFAS in de Ijzer terwijl 100m verder op jaarlijks honderden kinderen op de IJzer suppen, kajakken en zwemmen. Tientallen vissers nemen hun vangst mee om thuis met de familie te delen. Honderden dieren laven hun dorst met Ijzerwater. In Nieuwpoort, 20 km verder, surfen ho.derden jongeren ,nietsvermoedend, op het Ijzerwater.Ongelooflijk dat zo iets nog kan en waar blijft de overheid?
    Één bezorgde Diksmuidse burger.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *