Gemeente Brasschaat creëert Groene Hoekjes in het winkelcentrum

Een van de groene hoekje op de Bredabaan.

BRASSCHAAT – Brasschaat is een van de zes pioniersgemeenten die deelneemt aan het provinciaal project Groene Hoekjes. De provincie ontzorgt het lokaal bestuur van aanbesteding, ontwerp, kwalitatieve uitvoering, onderhoud tot communicatie naar de inwoners toe.  

Elk stukje groen telt. Daarom zocht de provincie Antwerpen zes gemeenten of steden om nog dit jaar Groene Hoekjes aan te leggen in straten, rond bestaande bomen en aan gemeentegebouwen.
Maar liefst elf gemeenten hebben zich aangemeld. Ze gaven aan welke oververharde plekjes ze graag in Groene Hoekjes wilden transformeren. De aanleg van zo’n hoekjes draagt bij aan het gemeentelijk klimaatbeleid en aan het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Groene Hoekjes hebben heel wat voordelen. Ze bevorderen de infiltratie van regenwater. Je kan er genieten van extra schaduw wat goed is tegen hittestress. Je kan er een ommetje maken of even tot rust komen. En het ziet er nog eens mooi uit ook. 

Proef jaar 
“Gemeenten worden dankzij provinciale ondersteuning nu niet alleen een Groene Oase maar ook Groene Hoekjes rijker. Het eerstgenoemde mikt op het vergroenen van speelplaatsen. Het nieuwe aanbod richt zich op het straatbeeld: het gaat om kleinere plekken zoals stukjes voetpad, straathoeken en gevels van gemeentegebouwen. We beginnen nu in Brasschaat, Zandhoven, Boechout, Duffel, Herenthout en Turnhout maar de bedoeling is dat we na dit proefjaar de hele provincie aangenamer en klimaatveiliger maken met groene hoekjes en oases”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu, Natuur en Water.
Goele Fonteyn, schepen van duurzaamheid, groen en natuur in Brasschaat kijkt al uit naar het najaar wanneer de Groene Hoekjes opgeleverd worden: “Groene hoekjes op de Bredabaan dragen niet alleen bij tot meer beleving, maar zorgen ook voor een koelere gemeente met meer ruimte voor water en biodiversiteit. De Brasschaatse winkelkern is klaar voor een klimaatrobuuste toekomst.” (mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *