Gedaan met illegale goederen in dichtgelaste tweedehandse voertuigen

Oud en minder oud, personenwagens, bestelauto's, trucks, het wacht allemaal op de kaaien om verscheept te worden.
Oud en minder oud, personenwagens, bestelauto’s, trucks, het wacht allemaal op de kaaien om verscheept te worden.

Via de haven worden steeds minder illegale goederen uitgevoerd die ‘verpakt’ zijn in tweedehandse voertuigen.D at gebeurde vroeger op vrij grote schaal. Het ging om goederen die nauwelijks te onderscheiden waren van illegaal afval.
Zoals bij voorbeeld afgedankte tv-toestellen, ijskasten en diepvriezers (die nog giftige CFK’s bevatten) olieresten, kapotte elektr(on)ische huishoudtoestellen, computers, mobiele telefoons, afgedankte accu’s, oude auto-onderdelen, vervallen medicijnen en zelfs huishoudelijk afval.
Ze werden in allerlei tweedehands voertuigen (personenwagens, camions, autobussen, bestelwagens) gepropt die veelal naar Afrika werden verscheept. De wagens zelf waren soms echte wrakken, zonder wielen die vaak dicht gelast werden nadat ze volgestouwd waren.
Sinds een nieuwe reglementering werd ingevoerd en de controle door mensen van het Havenbedrijf, Politie en Douane, gebeurde zijn al heel wat minder tweedehandse wagens met bijladingen verstuurd. ‘De jongste 6 maanden zijn de bijladingen met 17 procent verminderd’, zegt havenkapitein-commandant Jan Verbist, die in Berendrecht woont. “We stellen ook vast dat de niet of moeilijk te controleren voertuigen op jaarbasis met 15 procent gedaald zijn’.
Niet zonder wielen
Niet alleen bijladingen worden gecontroleerd, ook de voertuigen zelf moeten in een redelijke staat zijn. Ze moeten kunnen rijden en versleept worden. De twee voorste deuren moeten open kunnen. Er dient een vrije bestuurdersstoel te zijn. De voertuigen mogen niet lekken. Er mag niet geknoeid zijn met de structuur van de wagen en er mogen geen tekenen zijn van zware brand. Tank- en koelwagens dienen zuiver gemaakt en voorzien van wettelijke certificaten.
‘Deze en andere voorschriften en de controles erop, hebben met zich gebracht dat het belangrijkste deel van de verscheepte tweedehandse voertuigen in regel is met de reglementen’, besluit Jan Verbist.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *