Gansrijdersmaatschappij ‘Vermaak Na Arbeid’ jonge ruiters bestaat 95 jaar

Wandelzoektocht in plaats van gansrijden

Een beetje geschiedenis
Er waren eens drie vrienden die samen naar het gansrijden in Berendrecht waren gaan kijken, namelijk Miel Van Til (‘De Stale’), Petrus Struyf (‘Petuif’) en Jos Matheuse. Zij waren enthousiast en waren van mening dat zo’n fijn volksfeest ook in Zandvliet georganiseerd moest worden. Zo gingen ze samen op zoek naar enkele vrienden die het gansrijden in Zandvliet mee wilden organiseren. De drie heren Frans Van Der Stee, Petrus Snoeckx en Gerard Jacobs gingen vervolgens mee in het bestuur. Ze verkozen ook Jos Matheuse als eerste voorzitter en zo werd in 1926 de vereniging opgericht. Tijdens carnaval in 1927 werd voor het eerst de gans gereden.
Als eerste verenigingslokaal werd er voor café ‘Bij Petuif’ gekozen, een pand waar momenteel bank- en verzekeringskantoor AXA gevestigd is. Nog wat later verhuisde ze met hun lokaal naar zaal ‘De ploeg’, het adres waar nu kindercrèche ‘Het Keyserke’ gelegen is.
In 1957 was de vereniging zo gegroeid dat er een tweede vereniging opgericht werd. Omwille van het verdwijnen van verschillende polderdorpen en voormalige gansrijdersverenigingen door de havenuitbreiding was de nieuwe vereniging ‘Veteranen’ meer dan welkom in de Polder.
Destijds werd er op de zondag en dinsdag voor Aswoensdag de gans gereden. Bij oprichting hebben de ‘Veteranen’ eerst op carnavalsdinsdag (‘Dollen Destdag’) de strijd betwist. Net zoals de ‘Jonge Ruiters’, die op zondag ten strijde gingen, reden ze steeds op de Zandvlietse Botermarkt. In het verleden hebben de ‘Veteranen’ ook enkele jaren op het kruispunt Putsebaan – Antwerpsebaan (‘Mieke van ’t hoekske’) gereden.

Wandelzoektocht
Het gansrijden, dat normaal op 13 en 14 februari zou doorgaan, werd geannuleerd. We bleven niet bij de pakken zitten en werkten achter de schermen aan een fijn en veilig alternatief. Dit jaar bestaat onze vereniging 95 jaar en, zoals we dat gewoon zijn, willen we dit graag vieren. Omwille van de huidige richtlijnen om Covid-19 te bestrijden, mogen we geen bijeenkomsten of samenscholingen stimuleren.
We organiseren een wandelzoektocht, nl. een tocht die jullie meer informatie geeft over de geschiedenis van onze vereniging en het gansrijden in Zandvliet.
Een zoektocht die je met je eigen gezin of vrienden kan wandelen, gekruid met enkele fijne anekdotes en ‘wist-je-datjes’.
De wandelzoektocht start op de Botermarkt in Zandvliet en aan de hand van een plannetje wandel je door de verschillende straten van het dorp. Download of druk het bijhorende vragenformulier af en ga vervolgens op zoek naar de antwoorden op verschillende gansrijdersvragen.
Onderweg ontdek je infoborden die je meer vertellen over onze vereniging en je zullen helpen bij het beantwoorden van de vragen. Langsheen het parcours zijn ook enkele typische gansrijdersvoorwerpen verstopt. Let dus tijdens het wandelen ook goed op en noteer de locaties van de voorwerpen op je invulformulier.
De wandelzoektocht start vanaf het gansrijdersweekend, nl. van zaterdag 13 februari om 12 uur tot en met zondag 21 maart om 18 uur. Dit was de oorspronkelijke datum van het keizerschap. We vragen aan alle deelnemers om steeds de geldende coronamaatregelen correct op te volgen. Hou afstand waar nodig en spreek niet met teveel mensen samen af. De infoborden en voorwerpen blijven gedurende vijf weken beschikbaar dus je kan zelf beslissen wanneer je de zoektocht wenst te wandelen.
Deelname aan deze zoektocht is gratis. Er wordt zelfs een fijne prijs voorzien voor de eindwinnaar.
Deponeer je antwoordformulier voor maandag 22 maart om 18 uur in één van volgende brievenbussen: Zoutestraat 185, Zuidhavendijk 50, De Vest 10
Voor meer info over de route en de vragen kan je terecht vanaf 13 februari op de Facebookpagina van de Jonge Ruiters www.facebook.com/jongeruiters

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder