Gansrijders krijgen bronzen standbeeld

beeld-voor-De-Lustige-Gans---atelierfoto-11
 
Raf-Thys

Beeldhouwer Raf Thys

 
Op 25 februari 2007 werd, voor het eerst sinds 70 jaar, in Ekeren opnieuw het gansrijden georganiseerd. Voor de viering van 10 jaar Gansrijden plaatst het district Ekeren een bronzen standbeeld. Het beeld is ontworpen door de Kalmthoutse beeldhouwer Raf Thys. Het beeld sokkel inbegrepen, is 2,35 meter hoog weegt tussen de 150 en 200 kilo, en krijgt op 9 september een definitieve plaats krijgt op de hoek van het Geestenspoor en de Driehoekstraat.
Van ver lijkt het een vrij klassiek ruiterstandbeeld van een ganzenrijder die triomfeert met in zijn hand de kop van de gans maar van dichtbij verteld het beeld een verhaal. Eén arm van de rijder is de vleugel van de gans, de andere arm heeft de pet van een ganzenrijder en zwaait er triomfantelijk mee. De gans is alomtegenwoordig in het beeld, in het paard en in de ruiter. De ruiter heeft een ganzenkop, een ganzenpoot en een gracieuze ganzenvleugel. Het paard heeft veren en om het idee nog te versterken, vloeien paard, ruiter en gans naadloos in elkaar over. Ook Ekeren is aanwezig in het beeld. De in het beeld verwerkte takken zijn de takken van een eik waaraan volgens de annalen Ekeren zijn naam dankt. Een poot van het paard eindigt in een aker in plaats van een hoef. “Ik kende niets van het gansrijden en kreeg veel steun van de Ekerse gansrijders die ik een dag mocht volgen tijdens het gansrijden. Dat was nodig om de sfeer op te snuiven en nadien te vertalen in het beeld” zegt kunstenaar Raf Thys. “Al mijn beelden hebben één ding gemeen: van dichtbij zijn ze niet wat ze van ver lijken te zijn. Van ver zien ze er klassiek uit, maar wie dichterbij komt en goed kijkt, merkt op dat vele dingen anders zijn dan wat je van ver dacht te zien.” Momenteel wordt het beeld gegoten bij een bronsgieter in Oudenaarde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder