Gansrijden in Frankrijk

Pieter Aendekerk en Yannick Schepers, beide leden van de Oude Gans Berendrecht, zijn in 2005 gestart met het bezoeken van zoveel mogelijk plaatsen in binnen- en buitenland waar ze het gansrijden beoefenen, of een variant hierop. Zo hebben ze de afgelopen jaren reeds dorpen in Duitsland, Nederland, Spanje en Zwitserland bezocht. Ook in Wallonië waren ze reeds op visite bij één van de vele tradities.

Dankzij Jo van der Sluys, lid van de Gawstrekkers uit Grevenbicht, kregen beide heren een tip over het gansrijden in Saint-Bonnet-Près-Riom en zo ging hun “Gansrijderstrip 2012” naar Frankrijk. Na 770 km rijden met de wagen, waren ze op 16 september getuige van een buitengewoon spektakel. Aan de galg hingen maar liefst 17 gedode ganzen en eenden. Om dit alles nog unieker te maken in vergelijking met andere landen, waren ook konijnen van de partij.

De traditie in Saint-Bonnet-Près-Riom wil dat enkel inwoners van het dorp mogen deelnemen én hij of zij mogen enkel en alleen 18 jaar oud zijn.  Het onthoofden van het dier gebeurt met 2 handen en er mag zolang aan de nek worden getrokken en gesleurd tot hij het begeeft. Alsof dit nog niet genoeg was, werden sommige dieren onthoofd door er met 2 personen aan te trekken. Een traditie die in het Franse dorp evenzeer wordt geapprecieerd, zoals wij dit in de polder doen.

Niet enkel de “Le tir au cou de l’oie” was in trek bij Pieter en Yannick, ook beide poldernaren hadden veel bekijks. Ze hadden daarvoor speciale kledij laten maken om hun interesse in het internationale gansrijden duidelijk te maken. Dit wekte de nieuwsgierigheid op van vele Fransmannen en het feit dat er 2 Belgen aanwezig waren, enkel en alleen om het gansrijden te komen bekijken, deed al snel de ronde. Zo stonden er plots een 7-tal Fransen te luisteren naar de interesse van beide heren.

Hierbij is hun missie alweer geslaagd: het gansrijden in België ook internationaal bekend maken, meer informatie winnen over het gansrijden in het buitenland én al deze internationale tradities in kaart te kunnen brengen. Volgend jaar staat er alvast een nieuwe internationale trip gepland. U hoort alvast nog van hen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *