François Elseviers geeft boek uit over Tweede Wereldoorlog in Stabroek, Hoevenen en Putte

Cultuurschepen Liesbeth Bardyn en burgemeester Rik Frans kregen het boek officieel overhandigd van auteur François Elseviers aan het Ravenhof in Putte

Zaterdag 5 december 2020 stelde François Elseviers, voorzitter van Heemkring Molengalm, aan het Ravenhof in Putte zijn boek over de Tweede Wereldoorlog voor. Molengalm geeft naast 3 gewone ledenbladen jaarlijks een themanummer uit, voor de gelegenheid een lijvig boek van maar liefst 465 bladzijden.

Dit jaar wordt het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Omdat er nog niet veel over de Tweede Wereldoorlog in Stabroek, Hoevenen en Putte is geweten dook Swa Elseviers in de archieven en dan zeker in het ‘verdronken archief’ van de gemeente. In de jaren ‘80 liep de kelder van het Ravenhof onder water en het archief belandde op de zolder van het bijgebouw dat nu is afgebroken. Vier jaar geleden kwam de burgemeester er op uit en schonk het aan de heemkring. 

2 jaar opzoekwerk
Na ongeveer 2 jaar zoeken, schrijven en nog dieper graven in de archieven van de heemkring, de eigen documentatie en het internet was het boek klaar. Al snel bleek dat het te veel bladzijden waren en daarom besloot Swa de gesneuvelden maar even te vermelden. Hij zal er 2021 zijn volgende themanummer aan wijden. Dat geeft Swa ook nog wat meer tijd om opzoekingswerk te doen hierover. Zo kunnen de slachtoffers herdacht worden op een manier die ze meer dan verdienen. Als er iemand dus nog documenten, foto’s, doodsbrieven, gedachtenisprentjes enz… van gesneuvelden of slachtoffers van WOII van Stabroek, Hoevenen of Putte heeft zijn die altijd welkom. Op de cover staat een foto van de Vlaamse Wacht, een Vlaamse troepenmacht onder het Duitse leger, die verbleven in het Ravenhof. Swa stootte toch nog op zaken die hij niet wist. Zo was er de bezetting van het PITO, toen nog de landbouwschool. Hij heeft er zelfs nog een plan en foto van kunnen bemachtigen. Wat hem vooral aangreep was het trieste verhaal van de 5-jarige Simonne Bruyninckx, dochter van Jacobus en Isabella Van Uffelen, woonachtig Heuvels 8. Zij stond samen met haar vader naar de Amerikaanse soldaten te kijken toen de Duitsers begonnen te schieten en geraakt werd door granaatscherven. Ze werd nog overgebracht naar het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis maar overleed daar. Haar graf op de Putse begraafplaats in de Veldstraat is het enige oorlogsgraf van de gemeente Stabroek. 

Pandemie
Het is net of Swa Elseviers heeft het geweten maar in het voorwoord van zijn boek heeft hij het over het feit dat de Covid 19 pandemie nu een vergelijkbare situatie is als toen in die oorlogsjaren. “Alles is tamelijk beperkt in wat we mogen en er zijn straffen voor wie zich daar niet aan houdt. Dan kunnen we er misschien een idee over hebben wat de mensen in WO II hebben afgezien, dat was nog veel onaangenamer, de straffen toen waren ook veel erger en den Duits was 1000 maal strenger. Laat ons hopen dat ooit Wereldwijd de oorlogen zullen ophouden en dat Covid 19 vlug bedwongen mag zijn.”, aldus Swa.

Het boek kost 25 euro en is te verkrijgen bij heemkring Molengalm: www.heemkringmolengalm.be. Je kan ook terecht bij Swa Elseviers zelf via swa_palm99@hotmail.com of telefonisch op het nummer 03/605.35.99 – 0479/39.00.66.  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *