Filip Schillemans heeft opnieuw een eigen slagerij en neemt samen met zijn vrouw Hilde Kips marktkraam “De Gourmand” over

Filip Schillemans en zijn vrouw Hilde Kips

STABROEK – Twee jaar nadat hij stopte met Slagerij Schillemans, heeft Filip Schillemans opnieuw een eigen beenhouwerij. Samen met zijn vrouw Hilde Kips heeft hij de marktkraam “De Gourmand” overgenomen. Een succesvolle slagerijkraam die in Herentals, Grobbendonk en Kalmthout staat.

Sinds hij twee jaar geleden uit zijn zaak “Slagerij Schillemans” stapte, bleef Filip wel in de beenhouwerijwereld. “Ik heb bij verschillende slagerijzaken gewerkt als zelfstandige beenhouwer, maar het klikte nooit.” Het idee om opnieuw een zaak te beginnen, is nooit weggeweest. “Toen ik een nieuw huis in Stabroek aan het zetten was, heb ik zelfs een atelier in mijn garage gezet, omdat ik wist dat ik terug een bedrijf ging opstarten.”

Een nieuwe slagerij beginnen, wou hij niet. “Ik wou iets doen met foodtrucks, eerst was het idee om dat in bijberoep te doen, maar al snel wou ik daar iets fulltime van maken.” Het sociale aspect mocht ook niet ontbreken voor Filip. “Ik wou een dag in de week samen met mensen met een beperking kopen. Ze konden dan op straat hun eigen producten verkopen. Helaas heb ik die droom nog niet kunnen waarmaken. ”

Het idee was er, maar in de praktijk draaide het toch iets anders uit. “In de zomer zijn we echt rondgereden naar verschillende marktjes op zoek naar een foodtruck”, vertelt Hilde Kips, de vrouw van Filip. “Daar zijn we op “De Gourmand” gebotst.” Filip vult aan: “Een unieke gelegenheid, jammer genoeg. Want de eigenaar, Erik, was ziek en moest noodgedwongen stoppen. Ondertussen is hij helaas al overleden.”

Na een heel fijne ontmoeting met Erik was Filip overtuigd om “De Gourmand” over te nemen. “Maar het was zo’n groot bedrijf, dat we dat met twee moesten overnemen”, vertelt Hilde, die op dat moment voor Aertssen werkte. “We hebben daar heel goed en intensief over nagedacht, maar uiteindelijk toch beslist om ervoor te gaan. Het is wel fijn om dit samen te doen, want voordien werkte ik in de week en Filip werkte ook in het weekend.”

Hilde en Filip namen vanaf 9 november “De Gourmand” over, een marktkraam die in Herentals, Kalmthout en Grobbendonk stond. “Erik had duidelijk iets moois opgebouwd, want de mensen waren heel blij dat “De Gourmand” terug was.” Zeker in Kalmthout waren de twee onder de indruk. “De eerste keer dat we daar terug waren, stond er veertig man voor onze kraam. Dat was echt een overrompeling”, zegt Hilde. “We hadden dan ook onmiddellijk extra personeel nodig. In het weekend hebben we in Kalmthout en Herentals meer dan vijf mensen nodig.”

Het assortiment van “De Gourmand” is dan ook behoorlijk groot. “We hebben vijftig slaatjes, een groot aanbod aan charcuterie en een paar bereide gerechten”, legt Filip uit. “We hebben gewoon een uniek aanbod, dat is het.” Al steekt Filip ook een paar van zijn oud assortiment in het aanbod. “Dat is beperkt, maar natuurlijk heb ik ook mijn eigen ideeën.”

Slagerijkraam ‘De Gourmand’ heeft een uniek aanbod

De passie en het enthousiasme spat er bij Filip van af. “Het is zalig om terug voor mezelf te werken”, klinkt hij bevrijdend. “Terug van ’s ochtends tot ’s avonds, dat is fantastisch.” Al is zo’n dag wel vermoeiend. “Het is om 4u opstaan, vertrekken en om 15u zijn we terug thuis. Dan moeten we alles nog opkuisen en voorbereiden, tot 18u.”

Toch is het een groot verschil met de slagerij van vroeger. “Er hangt een unieke en authentieke sfeer. De mensen hebben meer tijd en zijn jovialer”, vertelt Filip. Ook onder de marktkramers heerst er een fijne sfeer. “Dat zijn echt collega’s die elkaar helpen. Samen maak je een markt”, zegt Hilde. 

In de toekomst willen Filip en Hilde toch iets meer naar deze regio komen. “We denken aan Berchem en/of Ekeren. Dan kunnen we Grobbendonk laten vallen.” In Kalmthout is “De Gourmand bekend, maar in de rest van onze regio natuurlijk ook de naam “Schillemans”. “Hier kennen ze ons natuurlijk, dus het zou fijn om in de buurt te zijn. In Kalmthout kwam ik al ex-klanten tegen. Dat was ontzettend fijn om die terug tegen te komen en te zien dat ze de weg naar ons hebben teruggevonden.”

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder