Feestjaar voor 775 jaar Hoevenen is gestart

Zondagmorgen werd het startschot gegeven voor 775 jaar Hoevenen

HOEVENEN – Op 1 juli 1248 kreeg Gillis van Attenhoven van de paus de toelating om in deze streek tienden te heffen en een of meerdere parochiekerken te bouwen. Daarmee was een aanvang gemaakt met wat later het dorp Hoevenen zou worden. Nu 775 jaar geleden, een verjaardag die moet gevierd worden. Zondagmorgen 22 januari zijn de festiviteiten ingezet met een korte academische zitting in de aula van de Gemeentelijke Basisschool De Rekke.

Hier werden de prominenten en aanwezigen verwelkomd door Marc Van Hecke, voorzitter van het feestcomité. Na zijn inleiding en enige uitleg over het feestlogo, gaf hij al spoedig het woord aan Burgemeester Rik Frans. Die bedankte vooreerst de initiatiefnemers Marc Van Hecke, Rudi Tackaert en Patrick Van Der Jonckheyd, die 25 jaar geleden 750 jaar Hoevenen organiseerden, en ook nu hun schouders onder dit project zetten.

Ook de schepenen Liesbeth Bardyn en Veerle Nonneman werden bedankt voor hun actieve ondersteuning.Vervolgens kregen de aanwezigen van Rik Frans een korte les geschiedenis over de gemeente en het dorp Hoevenen. Oorspronkelijk was het Attenhoven, maar dat werd al snel Ettenhoven en later naar “Hoeven” en nu Hoevenen. Een dorp met een zwaar verleden met bijvoorbeeld in de zestiende eeuw overstromingen en het onheil veroorzaakt door de Spanjaarden bij het beleg van Antwerpen. Met de Franse Revolutie verdwijnen de heerlijkheden in 1795 wordt Hoevenen een zelfstandige gemeente, maar onder het Hollands bewind in 1815 bij Ekeren gevoegd. In 1866 wordt Hoevenen weer zelfstandig en blijft dat tot aan de fusies van gemeenten op 1 januari 1977. Kortom, Hoevenen is niet gespaard gebleven van onheil met oorlogen, overstromingen, epidemieën. Nog in de Tweede Wereldoorlog werd Hoevenen geteisterd door V1 en V2 inslagen.Na dit relaas ging voorzitter Marc Van Hecke nog even door met een beeldpresentatie waarbij wij konden kennis maken met snoepjes en wijn met het logo van 775 jaar Hoevenen, die zullen worden aangeboden in sommige lokale winkels.
Er wordt ook een flyer verspreid met de komende evenementen.Tenslotte werd iedereen uitgenodigd om aan te sluiten achter de Koninklijke Fanfare Verbroedering van Stabroek voor een korte optocht tot aan de Hoevense kerk. Hier werd het spandoek met het logo van 775 jaar Hoevenen onthuld. Dat spandoek zal daar heel dit feestjaar blijven hangen. Een zichtbaar signaal aan alle Hoevenaars om zeker deel te nemen aan alle aangeboden evenementen in een geest van nog meer sociale samenhang in een warm en levendig dorp.
En dat werd al onmiddellijk in de praktijk omgezet met een receptie met hapjes en warme en koude dranken in de hal van de kerk en op het “frisse” kerkplein.


Wordt vervolgd, nog heel 2023!
LW

Info: 775jaarhoevenen@gamil.com – https://www.775jaarhoevenen.com

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *