Familie gesneuvelde Engelse piloten emotioneel tijdens onthulling monument

moment ekeren
[Not a valid template]
“Nooit gedacht dat ze deze grootschalige erkenning zouden krijgen”
Aan het Laar in Ekeren is vrijdag 17 juni een monument onthuld ter ere van zeven gesneuvelde bemanningsleden van een Britse Lancaster bommenwerper die er in de nacht van 15 juni 1941 door een Duitse nachtjager uit de lucht werd geschoten. De plechtigheid werd ook bijgewoond door de 92-jarige broer van de gesneuvelde Engelse piloot Albert Victor Crawford. “Dat men drieënzeventig jaar later mijn broer nog niet vergeten is doet goed en hier mogen aanwezig zijn geeft onbeschrijfelijk gevoel”.
De zeven Britse bemanningsleden die er om het leven kwamen waren; Albert Victor Crawford, Arthur Ernest Davey, Joseph Brown McHendry, William George Reed, Leslie Toal, Charles Joseph Buckle en Kenneth Ivor Bowerman. Verschillende Engelse familieleden van de gesneuvelde bemanning waren in Ekeren present. Onder hen John Crawford, uit midden Engeland, die zijn gesneuvelde broer kwam herdenken. “We dachten met tien familieleden ergens op een weide terecht te komen om daar een gedenksteen te onthullen. Dit tart elke verbeelding. Ik ben bijzonder dankbaar. De militaire eer, overvliegend vliegtuigen en het warme onthaal zal ik nooit meer vergeten”. John verloor zijn enige broer en kan de dag nog goed herinneren. “Eerst kregen we bericht van zijn verdwijning en enkele weken later werd bevestigd dat hij omgekomen was. Ik had nog nooit van Ekeren gehoord. Voor de zeventigste herdenking zijn we een eerste maal in Ekeren geweest en hebben zowel de plaats van het neerstorten als de begraafplaats bezocht”. De stafchef van het leger, generaal Gerard Van Caelenberge, zelf Donkenaar, zette mee zijn schouders onder de viering. Ook de Koninklijke Muziekkapel van de luchtmacht was aanwezig en na bij het begin van de plechtigheid vlogen er twee F16’s, boven Ekeren.
Vliegroute
Het herdenkingsmonument werd geplaatst op de hoek van het Laar en de Wielseweg, ongeveer de plaats waar het toestel neerstortte zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA). “Door zijn ligging bij de haven en fabrieken als Ford en Chevrolet, lag het oorlogsfront vlak bij Ekeren. Elke nacht, bijna zonder onderbreking, vlogen Britse vliegtuigen van de RAF boven Ekeren en donderde het Duitse afweergeschut dat in de haven stond. De bommenwerper, een Lancaster, was die bewuste nacht opgestegen op de basis van Skellingthorpe in Lincoll en werd in Ekeren-Donk neergehaald ter hoogte van hoeve Lathouwers. Veel plaatselijke bewoners hebben ongetwijfeld nog herinneringen aan het gevallen vliegtuig. De gesneuvelde zeven bemanningsleden, jongemannen tussen 20 en 26 jaar, werden nadien begraven op het militaire ereperk van het Schoonselhof”.
Tomahawk achteraan
Het kunstwerk, dat “Lancaster ED810 Wing” werd gedoopt, is een creatie van de Ekerse kunstenaar Stef Van Eyck en verwijst naar het nummer van het gecrashte toestel. Een schaalmodel van een vliegtuigvleugel, in zeven delen, staat symbool voor de gesneuvelde bemanning. Het kunstwerk is ongeveer drie meter hoog en weegt 130 kilogram. Het is gemaakt in Cortenstaal en krijgt na verloop van tijd een bruine roestkleur. Achteraan het beeld is een Tomahawk gelast. “Dat verwijst naar het hamertje dat in elke Lancaster terug te vinden was. Daarmee konden in geval van nood de ramen worden verbrijzeld” zegt de kunstenaar. Lancaster ED810 Wing is het tweede werk van Van Eyck dat in Ekeren te zien is. De Literatuurspeler op de rotonde in de Driehoekstraat is ook van zijn hand. Het werk werd in 2004 onthuld en verwijst naar de nabijgelegen muziekacademie en de bibliotheek.
 
 
 
 
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder