Extra AED toestellen in Brasschaat

Onlangs werd een AED toestel geplaatst aan de gemeenteschool GIBO

BRASSCHAAT – Vanaf 11 oktober heeft Mater Dei aan de Bredabaan in Brasschaat officieel een AED toestel in gebruik. En ook de gemeente heeft er onlangs nog eentje geïnstalleerd aan gemeenteschool Gibo Heide (Bredabaan 1093). Het toestel dat vroeger binnen hing in Remise (Gemeentepark), hangt nu voortaan buiten waar het beter toegankelijk is. Ook in de wijk Kaart wordt binnenkort een buitentoestel geplaatst. Daarmee komt het aantal toestellen op openbaar terrein in Brasschaat op 25 toestellen. Vzw Sport Plus voorziet hiervoor de nodige financiële middelen zo’n 2 550 euro.  

AED staat voor automatisch externe defibrillator, een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.   Er is ook een mobiel toestel beschikbaar dat door alle Brasschaatse verenigingen gratis ontleend kan worden bij de sportdienst om evenementen hartveiliger te maken.   Op www.brasschaat.be vind je een overzicht van alle AED toestellen in onze gemeente. Er bestaat ook een app ‘staying alive’ waarop je alle locaties van AED toestellen wereldwijd kan terugvinden.
  “Het hartveilig maken van onze gemeente is een doelstelling waar we volledig achterstaan. We doen er dan ook alles aan om iedere wijk te voorzien van een 24/24 bereikbaar AED toestel. Naast de aanwezigheid van een defibrillator zetten we ook in op reanimatiecursussen. Het is een én-én verhaal. Elke minuut waarin er niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met ongeveer 10%”, aldus schepen van Sport Adinda Van Gerven.  

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *