Expo: Wanneer Polderklei kunst wordt

Kunstenaar Erik Simons

KAPELLEN – Naast zijn drukke bezigheden met de artistieke muziekprogrammatie voor KAS, manifesteert Erik Simons zich ook als beeldend kunstenaar met een interesse voor natuur, het polderlandschap en de polderklei.

Deze twee elementen in de nabije omgeving van de in Stabroek wonende kunstenaar zijn de onmisbare elementen voor het ontstaan van zijn werken. 

Het polderlandschap, de omliggende natuur en de daar aanwezige klei hebben Erik altijd begeesterd. Ze zijn voor hem een niet aflatende inspiratiebron die hij omzet in keramiek, beelden en tekeningen. Dat is in de werken van de voorbije decennia duidelijk te merken.

De werken zijn dynamisch en spontaan. Ze getuigen van het feit dat de zoektocht en het materiaal het allerbelangrijkste zijn tijdens het werkproces. 

Erik Simons streeft naar het onderzoeken en ontwikkelen van zijn persoonlijk handschrift, zowel in tekeningen, installaties, schilderijen en keramiek.

Een opvallend gegeven is dat tekeningen intiemer, speelser, directer en ook soberder zijn dan driedimensionaal werk. Maar de oorspronkelijkheid en de ruigheid van het polderlandschap en de daarbij onmisbare klei zijn steeds weer het uitgangspunt. De klei is niet alleen het onderwerp, maar wordt ook een medium om mee te werken.

Hoewel de invloeden uit vroegere schilderijen nog altijd in meer of mindere mate terugkeren in zijn nieuw werk, begint de creatieve duizendpoot de laatste jaren nieuwe paden te exploreren en ontdekt hij meer en meer de mogelijkheden van het spontaan en intuïtief werken. 

Vooreerst laat de polderklei hem nog niet los.

De expo loopt van 6 tot 28 mei elke zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 u in zaal EXPOG, Antwerpsesteenweg, 2 – Kapellen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *