Expo en verkoop van werken van Edouard Mastbooms ten voordele van De Kade

HEIDE/KALMTHOUT – Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni organiseert vzw Heide Leeft een unieke tentoonstelling en verkoop van kunstwerken van wijlen Edouard Mastbooms. De expo vindt plaats in de kleine zaal van ’t Centrum in Heide, telkens van 10 tot 18 uur. De opbrengst van de verkochte werken gaat, zoals steeds, integraal naar De Kade.

Vzw Heide Leeft kreeg via testament een grote verzameling kunstwerken van Edouard Mastbooms in handen. Deze worden nu voor het eerst samen tentoongesteld en voor een democratische prijs aangeboden aan het publiek, met als doel een warme bijdrage te leveren aan een goed doel. Als vzw organiseert Heide Leeft regelmatig activiteiten ten voordele van De Kade, een organisatie met een groot hart.

Wat is De Kade?
De Kade ligt in het groene Kalmthout en biedt ondersteuning aan volwassenen met een meervoudige beperking. Overdag nemen de cliënten deel aan diverse ateliers: tuinieren, creatieve expressie, multimedia, muziek, snoezelen en relaxatie. De begeleiders zoeken telkens naar de best mogelijke aanpak om elke persoon volwaardig te laten deelnemen. Daarnaast biedt De Kade ook woonmogelijkheden aan. Er wordt een warme, huiselijke sfeer gecreëerd – op maat van ieders noden. Zowel permanente bewoning als tijdelijk verblijf (logeren) behoort tot de mogelijkheden.

Edouard Mastbooms
Eduard Mastbooms werd geboren in 1927 in Merksem, waar hij zijn passie voor kunst en creativiteit ontwikkelde. Hij begon zijn carrière als leerlingdrukker in 1941 en groeide uit tot meester-offsetdrukker, een rol die hij vervulde van 1945 tot 1978. In 1959 trad hij in dienst van de stad Antwerpen, waar hij zijn vaardigheden verder kon ontplooien.
Mastbooms volgde gemeentelijke tekenlessen in Merksem en avondlessen aan de Antwerpse Academie tussen 1951 en 1953, onder begeleiding van gerenommeerde docenten zoals R. Cornelissen, M. Macken en C. De Roover. Van 1953 tot 1969 was hij een vrije leerling van Jos Mous, een invloedrijke figuur in de Antwerpse Kunstkring “Vrij Streven”, die bekend stond om zijn schilderijen van de haven.
In 1953 nam Mastbooms deel aan zijn eerste groepstentoonstelling in Antwerpen, wat het begin markeerde van zijn actieve deelname aan de kunstwereld. Gedurende zijn carrière nam hij deel aan een tiental groepstentoonstellingen, waaronder in de Stadsfeestzaal en zaal Campo te Antwerpen. Vanaf 1970 organiseerde hij verschillende individuele tentoonstellingen, voornamelijk gericht op monotypen, waarin hij boeren en havenarbeiders in een expressionistische stijl afbeeldde.
Ook de Kalmthoutse Heide was een van zijn geliefde onderwerpen. Hij stelde diverse keren tentoon in De Buizerd en Galerie ’t Ven.

Mastbooms’ artistieke zoektocht leidde hem naar de mogelijkheden van lyrische abstractie. Hij bracht landschappen terug tot hun essentie, met een focus op vlakken, volumes en chromatische nuances. Zijn werk kenmerkte zich door het gebruik van gevonden voorwerpen, waarbij hij zelfs de meest eenvoudige materialen zoals verbrand rubber, afbrokkelend triplex en roestig ijzer in de jaren ’90 gebruikte. Deze elementen combineerde hij tot composities die vaak de vorm van een puzzel aannamen, waarbij hij soms gestileerde uitgesneden vormen toevoegde, wat zijn werk balanceerde tussen tweedimensionale en driedimensionale kunst.
Eduard Mastbooms was een man van weinig woorden, maar zijn rijke en bewogen innerlijkheid kwam tot uiting in zijn kunst. Hij hield een intiem journaal bij, waarin hij zijn artistieke processen en schetsen documenteerde, en later hierop teruggrijpt.

Naast zijn werk als kunstenaar was Mastbooms ook betrokken bij de restauratie van het Antwerpse kunstpatrimonium. Hij werd door de Stad Antwerpen gedetacheerd naar het restauratieatelier van het Rubenshuis, waar hij samenwerkte met andere kunstenaars en restaurateurs. Hij ontfermde zich over de schilderijen van de St. Jacobskerk en zijn vermogen om de juiste tinten te reproduceren bleef voor velen een raadsel.
Na de brand in 1987 verhuisde het restauratieatelier naar de Kloosterstraat, waar Mastbooms niet meer werkzaam was. Zijn betrokkenheid bij de restauratie van de St. Jacobskerk stopte in deze periode.

Eduard Mastbooms was lid van de Vrij Streven kunstkring van 1952 tot 1969, onder leiding van Jos Mous. Hij overleed in 2007, maar zijn artistieke nalatenschap leeft voort in zijn werken en de impact die hij heeft gehad op de Antwerpse kunstscene.

De veiling vindt plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni 2025 in de Kleine zaal van ’t Centrum, Heide – doorlopend van 10u tot 18u – Toegang: gratis

Voor meer informatie: heideleeftvzw@telenet.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *