Essense bib gaat digitaal


De Essense bibliotheek is al lang geen plek meer waar mensen alleen maar boeken komen lenen of een krant gaan zitten lezen. Meer en meer wordt het ook een centrum van cultuur, van levenslang leren en een informatieknooppunt.
“We willen een moderne en toekomstgerichte bibliotheekwerking uitbouwen. Met veel aandacht voor leesbevordering en een dynamisch collectiebeheer. Daarbij hoort ook een goed evenwicht tussen het fysieke boekenaanbod en de uitbouw van een digitale bib”, aldus cultuurschepen Helmut Jaspers (sp.a-JijMaaktEssen).“Daarom investeren we stap voor stap in de uitbreiding van het digitale leesaanbod en digitale communicatie. Vanzelfsprekend is het daarbij onontbeerlijk om de komende jaren ook de bestaande computers en ICT-infrastructuur te verbeteren”.

Leen een e-boek op je eigen toestel
Eerder kon je via Gopress in de bib al een ruim digitaal aanbod aan kranten en tijdschriften raadplegen. Voortaan kan je als lid van de Essense bibliotheek ook op je eigen toestel van thuis uit e-boeken zoeken, lenen én lezen. Of het nu op je e-reader,  computer, smartphone of tablet is.

Helmut Jaspers: “We bieden deze dienst aan in samenwerking met Cultuurconnect, De Standaard Boekhandel en Bibliotheca. In een eerste fase zullen lezers kunnen kiezen uit zo’n 3000 titels. Een gevarieerde collectie, waarin voor elk wat wils zit. Je vindt er voornamelijk Nederlandstalige boeken, maar ook een beperkt aanbod Engelstalige werken”.
De collectie bevat vlot leesbare fictie, literaire en populaire romans, maar ook toegankelijke non-fictie. De Vlaamse auteurs zijn goed vertegenwoordigd, maar ook internationale toppers ontbreken niet. De collectie wordt later verder aangevuld tot zo’n 4.500 titels en ook daarna wordt ze continu verder uitgebreid tot een divers en dynamisch geheel. 

Een e-boek ontlenen gebeurt heel eenvoudig: van een e-boek kopen we een digitaal exemplaar en elk exemplaar kan maar door 1 lid gelijktijdig worden uitgeleend. Bibliotheekleden kunnen 2 boeken gelijktijdig lezen en 2 boeken reserveren. Na 6 weken verdwijnt het boek automatisch van het toestel, tenzij de lener het vroeger inlevert. Over een eventuele boete hoef je je dus geen zorgen te maken.

“Bieblo” geeft kinderen al ‘swipend’ leestips
De jeugd- en kinderboeken zullen in de toekomst frontaal opgesteld zijn in plaats van met de rug van de boeken. Dat maakt het kinderen en jongeren makkelijker bij het kiezen van een boek.
Maar, daarnaast zal de Essense Bib jonge lezers nu ook een extra handje toesteken in hun zoektocht. Bieblo laat 6- tot 11-jarigen spelenderwijs boeken vinden die aansluiten bij hun interesses en leeftijd.
Door middel van een touchscreen krijgen ze op basis van hun interesses én het beschikbare boekenaanbod leestips. Bieblo geeft hen een ‘smalle’ etalage: hun keuzes leiden tot 8 covers.

“In de toekomst investeren we ook nog in grote touchscreens en sneller draadloos internet. Bovendien zullen ook volwassenen via de app ‘Mijn Leestipper’ gepersonaliseerde leestips uit de collectie van de bib kunnen ontvangen, waarbij de selectie gebeurt op basis van leenhistoriek en leesvoorkeuren”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *