Erfgoeddag in Poldermuseum

Peter Paardekam gaf een demonstratie nettenbreien


LILLO – Op zondag 23 april nam het Poldermuseum voor de tweede maal deel aan de Erfgoeddag. Het thema voor dit jaar was “Beestig”. Dit sluit helemaal aan bij de folklore van het gansrijden, die immens populair is in onze streek.
Het Poldermuseum nodigde Peter Paardekam uit voor een demonstratie van nettenbreien. Want zonder dit net zou het spel voor de gansrijders snel uit zijn. Peter zorgt voor de netten van o.a. de oudste maatschappij De Oude Gans Berendrecht, de maatschappij uit Lillo, Ekeren, De Vrije Gans en nog tal van verenigingen die aan gans- , eend- of kalkoenrijden doen. Daarnaast is Peter omroeper bij de Oude Gans en de Vrije Gans. Hij is de geknipte persoon om de ‘geheimen’ van een goed net te vertellen.

Museummedewerker Marc Reymen gaf een demonstratie van warme lijmen

Daarnaast was er een demonstratie van warme lijmen door museummedewerker Marc Reymen. Hij gaf uitleg over beenderlijm, huidenlijm, konijnenlijm en vislijm. Deze laatste geniet de voorkeur van Marc, die de lijm gebruikt voor het lijmen van muziekinstrumenten, Marcel is draailierbouwer. “Warme lijmen zijn gemakkelijk af te kuisen met gewoon water, het is goedkoop en gemakkelijk jarenlang droog te bewaren”, geeft Marc nog mee. De bezoekers maakten kans om een ganzennet vervaardigd door Peter Paardekam te winnen.

De onschuldige hand van ere-notaris Eric Adriaenssens trok het winnend lot.
De winnaar Wilfried De Backer kreeg het net van nettenbreier Peter Paardekam


Een bezoekje aan het Poldermuseum neemt je mee terug in de tijd van toen. Elke keer ontdek je iets anders, een tijdje geleden werd er een kamer met werken van wijlen Albert De Vree ingericht. Ook in de afdeling geloof en bijgeloof werden er nieuwigheden toegevoegd. Wie bijgelovig is moet zeker eens een kijkje gaan nemen.
Het Poldermuseum aan de Tolhuisstraat 10 te Lillo is van Pasen tot eind oktober alle zon- en feestdagen open. In juli en augustus ook op zaterdag. Telkens van 13 tot 18 uur. (Laatste toegang om 17 uur) Info: Danny Aarts: gsm. 0485 61 48 32

De timing van de rioleringswerken versus de erfgoeddag in het Poldermuseum was nogal ongelukkig.
’s Morgens was het nog droog en heeft deze draailierspeler er nog het beste van gemaakt.

foto: Portretstudio.be, Lillo


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *