Eerste steenlegging van serviceflats te Stabroek


Op de foto v.l.n.r. Luc Toelen (voorzitter raad van bestuur), burgemeester Alida De Bie en directeur Jos Grootaers van WZC Aalm. Cuypers

Vrijdag 31 augustus had de eerste steenlegging plaats aan woon- en zorgcentrum Aalmoezenier Cuypers te Stabroek. 41 serviceflats en een kinderopvang zullen er gebouwd worden. Meteen zijn dit ook de eerste serviceflats in Stabroek.

Bij zo’n activiteit horen natuurlijk de nodige sprekers. Voorzitter van de raad van bestuur Luc Toelen nam als eerste het woord. Hij is blij met deze realisatie maar vooral ook omdat men niet beslist heeft om te renoveren. In dat geval zouden de kosten dezelfde geweest zijn voor maar twintig serviceflats. Woorden van dank gingen uit naar directeur Grootaers voor zijn ervaring met zulke projecten en ook naar de gemeente voor de goede samenwerking. Burgemeester Alida De Bie was tevreden omdat 6 jaar na de in gebruikname van het nieuwe rusthuis, nu de serviceflats zullen gerealiseerd worden. “Hopelijk kunnen er ook serviceflats komen in Hoevenen en Putte”, aldus De Bie.

Geschiedenis

Priester en aalmoezenier Cuypers, geboren te Stabroek, volgde humaniora humaniora in het klein seminarie te Hoogstraten en vervolgens zijn priesteropleiding te Mechelen. Op 4 april 1896 werd hij tot priester gewijd en ging aan het werk als leerkracht te Antwerpen in het St-Jan-Berchmanscollege. In 1905 werd hij door de Belgische regering aangesteld om de landgenoten op hun reizen naar het Verre Oosten te beschermen. Tijdens de tweede reis van de ‘Comte de Smet de Naeyer’ was hij één van de 33 opvarende die met het schoolschip zonk. Men vond dat er voor de heldhaftige streekgenoot een monument moest gebouwd worden en dankzij de financiële steun van mevrouw Le Grelle – de Wael werd een rusthuis ter zijner nagedachtenis opgericht. Het opende zijn deuren op 28 juni 1908. Stabroeks kunstenaar Sauter maakte van de aalmoezenier een beeltenis in natuursteen. Deze gedenksteen werd gerecupereerd en komt nu in de inkomhal van het nieuwe centrum. Vrijdag werd deze onthuld bij de eerste steenlegging. Vermoedelijk zullen de serviceflats klaar zijn in mei 2014.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *