Eerste nief petaate in Stabroek

Het schilderij ‘Wieders in de polder’ van Marten Melsen toont het harde labeur op het veld. Misschien waren zij het aardappelveld aan het bewerken 

Op zondag 14 mei haalde Alexander Cuypers in zijn tuin in de Sigarenstraat te Stabroek de eerste nieuwe aardappelen boven. Hiermee behaalde hij  alweer een primeur en meteen stak hij een dikke middenvinger op naar de ijsheiligen Mamertus, Pancratius, Servatius en Bonifatius, welke op punt stonden om te vertrekken. Het spreekwoord zegt immers: “Van nachtvorst ben je nimmer vrij, als Bonifaas nog niet is voorbij”. En laat dit nu net op 14 mei zijn, symbolischer kan haast niet!
Zander behaalde regelmatig deze primeur, maar niet zonder minutieuze voorbereiding van zowel plantaardappel als  van de grond waarin de gouden knollen moeten gedijen. Het begint al bij de keuze van het plantgoed. Hierbij is de kennersblik van de meester onontbeerlijk, enkel de best uitziende patatjes komen in aanmerking; eenmaal de uitverkorenen gekozen zijn, wacht hen een periode waarin ze op een onwaarschijnlijke wijze vertroeteld zullen worden.
Ze belanden om te beginnen in een kamertje waar ze op een bedje van het zachtste dons gespreid worden terwijl een knus haardvuur knetterend een gezellige warmte verspreid. Twee speciale lampen simuleren een genoeglijk winterzonnetje en op de achtergrond klinkt zachtjes aangename sfeermuziek. Soms wordt hen ook voorgelezen, meestal aardappelrecepten uit “Ons Kookboek” of speelt Zander ‘s avonds een ontroerende nachtserenade op tuba. Behalve een uitstekend tuinier was én is Zander een begenadigd muzikant die in de polder en omstreken zijn gelijke niet vindt.
Door deze behandeling is het uiteraard geen wonder dat de plantaardappeltjes tegen planttijd getooid zijn met de sterkste scheuten waarmee flinke planten gevormd worden die voor een rijkelijke oogst zullen zorgen.
Over de voorbereiding van de grond kunnen we helaas niets verklappen. Dit blijft nog steeds een beter bewaard geheim dat de samenstelling van de Coca-Cola.
Maar ook wanneer de eerstelingen op de meest vakkundige manier klaargemaakt zijn door Maria, staat de tuin er voor de rest van het jaar tiptop bij, met de mooiste en lekkerste groenten die kraakvers op tafel komen. Geen wonder dat Maria en Zander er nog altijd uitzien als prille vijftigers. En dat ze dat nog lang zo mogen doen!!  (W. Plompen)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder