Eerste horde genomen voor restauratie van oude rangeerloods in Essen

rangeerloods
De beschermde rangeerloods in Essen is klaar voor een nieuwe toekomst. Recent werd het beheersplan goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dit document geeft het beheer van het monument weer voor de komende twintig jaar. Het is ook een eerste stap in de aanvraag naar subsidies voor de restauratie van de loods.
Vlakbij het centrum van Essen staat een als monument beschermd rangeerstation dat vroeger gebruikt werd om goederen te controleren die langs de Nederlandse grens kwamen. Deze loods van meer dan 2000 m2 in Vlaamse neorenaissance is sinds 2010 eigendom van het Autonoom Gemeentebedrijf Essen. De gemeente wil graag nieuw leven blazen in de hele site. Hierbij wordt ze begeleid door de organisatie Kempens Landschap.
Met de goedkeuring van het beheersplan van de loods is de eerste horde alvast genomen. In het beheersplan staan de restauratie van de loods beschreven, de zogenaamde eenmalige maatregelen en het onderhoud ervan.
Met de goedkeuring van het  beheersplan kunnen nu subsidies aangevraagd worden voor de restauratie van de loods. “We kunnen met dit beheersplan alvast rekenen op een 80% tussenkomst vanuit het Agentschap Onroerend Erfgoed”, licht Inga Verhaert, covoorzitter Kempens Landschap en gedeputeerde, toe.
Rangeerloods Essen – Copyright: vzw Kempens Landschap

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *