Een groep hangjongeren terroriseert het plein rond de bib

BERENDRECHT – Schade aan eigendommen van bewoners in de Tongerlostraat en Gillis Damaesstraat, strooizout dat in de wintermaanden uit de strooibak aan de bib wordt weggenomen en in de voortuinen van de buren gegooid, kloppen op de rolluiken van de huizen… De bewoners aan het plein in de wijk Viswater kunnen er van meepraten.


“Tijdens het verlengde weekend van 9 mei was het weer prijs,” zo begon raadslid Marc Maes zijn informatieve vraag aan het districtscollege. “Het pas aangelegde plantsoen aan de bib Viswater kreeg het zwaar te verduren: planten werden tegen de gevels van huizen en de ramen van de bib gegooid. De Donkey Republic deelfietsen bleven met doorgesneden banden achter, en het personeel had zijn handen vol met het opruimen van glasscherven van gebroken flessen.”

Navraag bij Donkey Republic leerde dat de deelfietsen alvast voor minstens een week niet meer terugkomen naar dit verdeelpunt aan de bibliotheek Viswater. “En dan was het nog niet afgelopen: vorig weekend werden de planten uit de plantvakken voor de bib uitgerukt en in de boeken-brievenbus gestoken. Een fiets van B-Post die achteraan de bib geparkeerd stond werd beschadigd,” vervolgt Marc Maes. “De buren zijn deze situatie méér dan beu. Reageren doen en durven ze niet meer. Buren en medewerkers van de nabije supermarkt worden geïntimideerd”, aldus nog raadslid Marc Maes.

raadslid Marc Maes



Geld betalen
Een buurvrouw van de bib wil wel reageren, maar we mogen haar naam niet gebruiken. Op de foto ziet ze zeker niet zitten: “Als je een opmerking durft maken, krijg je de volle laag. ’s Avonds ga ik niet meer naar buiten, omdat ik me hier niet meer veilig voel. De politie kent de jongeren en zeker de kopstukken, maar als je hen belt duurt het veel te lang voor ze ter plaatse zijn.”
Het gebeurt geregeld dat er ’s avonds op de rolluiken wordt geklopt. “’s Morgens dan vaststellen dat er opnieuw planten zijn uitgetrokken en tegen de gevel gegooid is niet uitzonderlijk.
“Op het plein rond de bib worden vuilbakjes afgebroken. Er staan ook goaltjes. Toen ze werden geplaatst werden de netten van de doelen nog dezelfde week in brand gestoken. Kinderen durven er niet meer voetballen wanneer ze zien dat het groepje hangjongeren aanwezig zijn. Wie toch wil voetballen moet hen toelating vragen en in sommige gevallen ook geld betalen”, zegt ons een andere buur.

Cameratoezicht
Tijdens de raadscommissiezitting vroeg het raadslid dan ook hoe het districtsbestuur deze escalerende situatie een halt kan toeroepen. In zijn antwoord stelde districtsburgemeester Carl Geeraerts dat de materie geen bevoegdheid is voor het district. “Maar we hebben wel stappen ondernomen: de stadstoezichters houden nu twee maal per week controle en ook de politie werd ingeschakeld. Buren krijgen de raad bij overlast het nummer 101 te kiezen in plaats van de Blauwe Lijn,” legt Geeraerts uit. “Het uitschakelen van de WiFi wordt onderzocht in functie van de activiteiten en openingsuren van de bibliotheek. En we hebben ook aangedrongen op het fatsoeneren van het petanqueveld. In het verleden toonden vrijwilligersinitiatieven met buurtbewoners dat daar ook een zeker sociale controle ontstaat.”
De districtsburgemeester liet ook weten dat er werk wordt gemaakt van het plaatsen van een camera. Alles is op dit moment technisch voorzien om een camera te installeren.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *