Eedaflegging in kasteel Veltwijck

De installatie van de nieuwe districtsraad is in alle rust verlopen in een afgeladen volle raadzaal.  Nogal wat familie, vrienden en kennissen van nieuwe raadsleden wilden hèt moment van de eedafleggingen blijkbaar niet missen.

Bestuurscollege
Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) zal instaan voor cultuur en erfgoed, feesten en plechtigheden, decentralisatie, burgerlijke stand, veiligheid en verzusteringen.  Sabine Coene (N-VA) wordt bevoegd voor sport, communicatie en participatie, lokale economie, toerisme en markten en foren en Ludo Van Reusel (ook N-VA) zal zich bezighouden met financiën, groen en openbaar domein. Pol Bruynickx (Open VLD) erft senioren, sociale zaken, patrimonium en ruimtelijke ordening en Marc Elseviers (CD&V) zal zijn handen vol hebben met jeugd, verkeer, gezin en onderwijs.
Het bestuurscollege is gemiddeld 51 jaar oud en kan dus op redelijk wat levenservaring terugvallen.  Wel opvallend is dat slechts één vrouw in het college zit samen met vier mannen (waaronder de enige twee mannelijke verkozenen van N-VA) terwijl de volledige districtsraad uit elf vrouwen (gemiddelde leeftijd 43.7 jaar) en acht mannen (gemiddelde leeftijd 51 jaar) zal bestaan zodat de hele raad een gemiddelde leeftijd van 46.8 jaar heeft.

Meerderheid
Voor alle duidelijkheid : de meerderheid N-VA, Open VLD en CD&V heeft 11 zetels, de oppositie sp.a (3), Groen (2) en Vlaams Belang (3) heeft er 8 zodat normaliter een stemming meerderheid vs oppositie niet tot verrassingen zal kunnen leiden.  Maar, in de aftredende raad zijn in de loop van de legislatuur wel enkele leden uit hun fractie gestapt en als onafhankelijke blijven zetelen.  Mocht dat in de toekomst nog gebeuren, zou dat tot vervelende situaties kunnen leiden voor de meerderheid.

Raadsleden
Voor sp.a zetelen uittredend districtsburgemeester Ronny Kruyniers, Elke Van Espen en nieuwkomer Karl Simons.  Groen rekent op Ilse De Schutter en nieuwkomer Anny Joossens terwijl Vlaams Belang oudgedienden Freddy Geens, Yolande Boudewijns en Kurt Van Noten afvaardigt.  Alle N-VA-raadsleden zijn vrouwelijke nieuwkomers : Lieve Van der Veken,Nathalie Weeremans, Kathy Kimpe, Ann Koekhoven, Christel Somers en Annemie Plompen.  Het is vooral dankzij hen dat de Ekerse districtsraad de meest vrouwelijke is van gans Antwerpen. (jdh)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *