Duizenden wonen evocatie van Schelde tolvrij in Lillo bij

watererfgoeddag-van-pe

De massa luisterde aandachtig naar de uiteenzetting van havenschepen Van Peel


In Lillo hebben gisteren duizenden toeschouwers de Schelde opnieuw vrijgemaakt van tolheffing.
Dat gebeurde onder leiding van havenschepen Marc Van Peel (CD&V), prof Eric Van Hooydonk van Watererfgoed Vlaanderen en de god Scaldis. Van Peel die historicus is van opleiding legde de geschiedenis rond 150 jaar Schelde vrij uit aan de massa. Tegelijkertijd vond een evocatie plaats op de havenkaai en op de stroom. Zij begon met een tweegevecht tussen de reus Antigoon en de Romein Brabo. Deze laatste vloert de reus, werpt zijn hand in de Schelde en proclameert de vrijheid van de vaart op de rivier.
Daarmee is het echter niet gedaan. Want er vallen plunderende Vikings binnen die rooftochten houden en tol heffen. Keizer Otto herstelt de orde en bouwt het Steen.  De val van Antwerpen drijft de Nederlanden uiteen. De Schelde wordt gesloten. Er komt een wachtschip voor Lillo en binnenschepen moeten hun vrachten overladen. Dit werd gisteren geënsceneerd door Nederlandse historische schepen!
De Oostenrijkse keizer Jozef II stuurt een Antwerps schip om een doorvaart te forceren. Een voltreffer komt in een soepketel terecht. Napoleon versterkt de vesting Lillo. Hij komt op bezoek.
Liefst 25 staten kopen in 1863 de tol af. Een binnenschip vaart over de stroom in de richting van de Rijn. Een vloot van een vijftal historische schepen neemt deel aan de evocaties. Maar er is ook een baggerschip, de ‘Jade River’ van Deme dat de vaargeul uitdiept en onderhoudt, sinds de waterverdragen vrede brachten.
Intussen liep de watererfgoedmarkt met tal van kraampjes, was er toneel in het Kruitmagazijn en een tentoonstelling in het Landshuis. Scheldeliederen werden gezongen, onder meer door de Stabroekse zanger Zjuul Krapuul en zijn ploeg van Katastroof die hun fandag in Lillo hielden.  En in het dorp was er een reusachtige boekenmarkt in de straatjes, in de kerk, de ruilbib en op het Kazerneplein.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *