Duidelijk boodschap van landbouw op Vlaamse feestdag: “Laat de landbouw niet verdwijnen!”


Op maandag 11 juli, de Vlaamse feestdag, hebben veel landbouwers in de regio Essen, Kalmthout, Brecht, Wuustwezel en Stabroek een stil protest gehouden. Langs verschillende weilanden en boerderijen hadden zij tractoren geplaatst met een zwarte vlag, de Belgische vlag en een rode
zakdoek.

Stil protest
Het stille protest is in het kader van het stikstofbeleid en het nationaal park. In de Verbindingsstraat in Essen staat een hele rij met tractoren, vlaggen en borden om zo passanten attent te maken op het belang van de landbouw en voedselvoorziening. Zelfs de jeugd heeft traptrekkers geplaatst met de Belgische vlag, zij willen graag de familiebedrijven overnemen, echter dit is nu zeer onzeker.


Nationaal park
Een bijkomende bezorgdheid naast de stikstof-waanzin zijn de plannen van Grenspark Kalmthoutse Heide om zich te laten erkennen als Nationaal Park. Zoals de plannen er nu voorliggen gaan de landbouwgronden gelegen in het grenspark verloren door de 0-bemesting vanaf 2028. De grote vrees is dat het Nationaal Park stelselmatig zal uitbreiden voor meer recreatie en natuur, ten koste van landbouwgronden die in en rondom grenspark liggen. Eén van de voorwaarden van een Nationaal park (nu 6.000 ha ) is dat ze binnen een termijn van 20 jaar verder uitgroeien tot 10.000 ha. Er moeten dan verbindingen komen tussen verschillende omliggende natuurgebieden.


Geef de lokale landbouw toekomst!
Met deze actie willen de landbouwers het belang van de lokale landbouw benadrukken. Indien de lokale landbouwgronden verdwijnen voor natuur zullen we niet meer kunnen genieten van de lokale producten. Tevens onderhouden de landbouwers het landschap, indien de landbouwgronden worden omgezet naar natuur, waar komen dan de producten vandaan? Is dit dan de oplossing? Producten van ver weg, geteeld onder minder goede omstandigheden, dit is niet de oplossing, ook niet voor het klimaat!!
Onze bedrijven zullen niet meer levensvatbaar zijn. 1 op 3 jobs gaat verloren, want land- en tuinbouw is de basis voor de hele agrovoedingsindustrie. De bevolking groeit en ook de oorlog in Oekraïne laat het belang zien van onze lokale voedselproductie.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *