Dubbeltalent verdwijnt in zijn huidige vorm

Tijdens een druk bijgewoonde ‘finissage’ van de tentoonstellingen van Albert en Eric De Vree, kondigden de initiatiefnemers van “Dubbeltalent” aan dat het project in zijn huidige vorm wordt stopgezet.

Dubbeltalent ging van start op 26 april 2002 met als locaties het nieuwe districtshuis te Berendrecht  en het RVT “Monnikenhof”. De praktische uitwerking van Dubbeltalent was in handen van twee verenigingen: de Polderse Cultuurkring en De Keyser fv met Sally Thys als curator en Marc Maes als publicist. Het was de bedoeling telkens op twee locaties werken tentoon te stellen van twee verschillende kunstenaars.

Nora Alaerts (lid De Polderse Cultuurkring) en Mien Van Dingenen waren de eerste gastkunstenaars. ‘Bij de start hoopten we voorzichtig op 30 kunstenaars, uiteindelijk werden het er méér dan 130, plus daarbij de talrijke jonge deelnemertjes aan de workshops in de bib’, vertellen Sally Thys en Marc Maes. ‘Daarnaast werkten vele kunstenaars mee aan verscheidene projecten en themaweken.”

In oktober 2007 beëindigde de districtsschepen voor Cultuur de samenwerking met “Dubbeltalent” en de tentoonstellingen in het districtshuis te Berendrecht, en werd voor twee reeksen tentoonstellingen ‘geëmigreerd’ naar het WZC Aalmoezenier Cuypers te Stabroek. Op vraag van het bibliotheekbestuur verzorgde “Dubbeltalent” vanaf 2009 ook geregeld tentoonstellingen in de bib “Viswater”, die hiermee de zaterdagopening kon verantwoorden.

Datzelfde jaar werd “Dubbeltalent” erkend door het Fonds voor Talentontwikkeling als cultureel waardevol project. Die erkenning werd in 2010 bestendigd door een toelage van de Stedelijke Cultuurraad Antwerpen. De voor de tiende jaargang bij het district ingediende subsidieaanvraag werd afgesloten zonder resultaat. Het toegekende bedrag volstond niet om de kosten van het project “Dubbeltalent” te dekken zonder verlies van de dynamiek of afbreuk te doen aan de autonome werkwijze. ‘Koken kost nu eenmaal geld, maar dat was zeker niet de enige factor’ zeggen Sally en Marc. ‘We hebben dan ook besloten om “Dubbeltalent” in zin huidige vorm stop te zetten’. Met Albert en Eric De Vree als kwalitatieve kers op de taart van “Dubbeltalent” blijven alle wegen voor de toekomst open.”

Tijdens de finissage werd de impact van “Dubbeltalent” geschetst door Marcel Veldeman, voorzitter van de Polderse Cultuurkring, en Danielle Meirsman, districtsschepen en bestuurslid van de vereniging De Keyser. Voor de dames van de bib (Tes De Ceulaer en Erna Bogaerts) en de directrice van het WZC Monnikenhof (An Nuyens) stond een mooie bloemruiker klaar.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder