Duaal lesgeven succesverhaal in PITO Stabroek

Dimitri Lenaerts (rechts) begeleidt leerlingen van PITO Stabroek
Deniz Oflaz Jarne Romijnders en Bernard Buitink tijdens een les over regeltechnieken

PITO verwelkomt tweede werknemer uit chemische sector

PITO Stabroek stapte begin dit schooljaar in het project ‘duaal lesgeven’: door werknemers enkele uren per week voor de klas te zetten, hoopt de chemische- en farmaceutische sector meer leerlingen warm te maken voor wetenschappelijke en technische studies of beroepen. Mirthe Vernijns van BASF mocht in september de spits afbijten. Onlangs verwelkomde de school met Dimitri Lenaerts nog een tweede professional, deze keer vanuit chemiebedrijf INEOS.Met meer dan 3000 werknemers is het bedrijf één van de grootste werkgevers in de Belgische chemiesector.

“De chemische- en farmaceutische industrie vinden steeds moeilijker goed geschoold personeel. Te weinig jongeren kiezen vandaag voor een diploma van een STEM-richting (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en daardoor geraken heel wat vacatures moeilijk ingevuld”, verduidelijkt gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens. “Bedrijven investeren reeds in onze duale leertrajecten waarmee we leerlingen de kans bieden om, mits individuele begeleiding op de werkvloer, waardevolle ervaring op te doen in een professionele context. Het duaal lesgeven is hierop een sterk, complementair aanbod”.
Vakleerkracht Bart Roggeman haalt nog een ander voordeel aan: “De komst van Mirthe en Dimitri als co-teachers zorgt ervoor dat we de kwaliteit en de veiligheid van onze opleidingen kunnen blijven garanderen. Ze zijn met andere woorden ook een antwoord op het lerarentekort. Daardoor kunnen we onze leerlingen de aandacht geven die ze verdienen. Na een moeilijke periode met veel zelfstudie omwille van de coronapandemie doet het echt deugd om de leerlingen weer op een kwaliteitsvolle manier praktijklessen aan te kunnen bieden.”
Om de kloof tussen het onderwijs en de bedrijfswereld te overbruggen, startte sectororganisatie Essenscia begin dit schooljaar met een proefproject. Zes chemie- en farmabedrijven laten enkele van hun werknemers een aantal uren per week lesgeven aan leerlingen in het middelbaar onderwijs. De lesgevers volgen vooraf een driedaagse didactische opleiding. PITO Stabroek stapte in het project en haalde Mirthe Vernijns van BASF aan boord.
Na zes maanden in het proefproject ziet Mirthe voordelen voor zowel de leerlingen als zichzelf: “Door mijn job in de chemische sector kan ik de theoretische kennis uit de handboeken dichter bij de leefwereld van de jongeren brengen. Ik hoop de leerlingen te motiveren door de link te leggen tussen de theorie en de praktijk en door hen te tonen hoe ze de leerstof later kunnen gebruiken in hun job. Zelf heb ik gemerkt dat lesgeven veel meer is dan enkel leerstof overbrengen. De klasmanagement skills die ik op school bijleer, komen ook op de werkvloer van pas.

Tweede professional voor de klas
Sinds enkele weken heeft PITO nu ook een tweede professional voor de klas staan. Dimitri Lenaerts is Production Engineer bij INEOS en startte net voor de krokusvakantie. Op woensdagmiddag geeft hij les aan de leerlingen van het zevende jaar van de opleiding Chemische Procestechnieken.  

Dimitri werkt ondertussen al tien jaar in de chemische sector. Hij ervaart zijn lesopdracht als een mooie kans om kennis door te geven aan jongeren: “Als scholier vroeg ik me wel eens af wat het nut van bepaalde leerstof was. Vandaag begrijp ik dat maar al te goed en die inzichten deel ik graag met mijn leerlingen. Als lesgever kun je toekomstige werknemers van de chemische sector heel wat concrete tips geven waarmee ze straks op de werkvloer een streepje voor hebben. Op die manier kan ik leerlingen motiveren en dat zorgt dan weer voor goed gekwalificeerde sollicitanten.”

Dimitri en Mirthe geven een halve dag per week les. Zij behouden tijdens de duale lesopdracht het loon van hun werkgever. Per gepresteerd lesuur betaalt PITO met middelen van de Vlaamse overheid en het Provinciaal Onderwijs Antwerpen een vergoeding aan BASF en INEOS.

Naast duaal lesgeven blijven investeren in duaal leren
Naast het voor de klas zetten van professionals uit de sector zet het provinciaal onderwijs sinds enkele jaren sterk in op de leervorm duaal leren. Dat is de combinatie van werken en studeren. PITO Stabroek bouwde de afgelopen jaren aan een uitgebreid netwerk van bedrijven. BASF Antwerpen bijvoorbeeld biedt jaarlijks 200 stages en duale leerwerkplekken aan. Alleen al van het 7de jaar Chemische Procestechnieken kunnen 12 van de 30 PITO-leerlingen bij BASF terecht voor hun stage.

Jobbeurs
De school organiseert ook een jobbeurs om bedrijven in contact te brengen met laatstejaarsstudenten. Op 21 april zullen niet minder dan 52 bedrijven uit de haven en de chemie maar ook  tuinbouwbedrijven, groenbedrijven en zelfs banken aanwezig zijn.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder