Draai eens rond in de Antwerpse molens

De Eenhoorn in Lillo

LILLO – Provinciale Molendag op 29 augustus in Antwerpen, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Essen, Geel, Gierle, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Lillo, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oelegem, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Pulderbos, Tongerlo, Weelde. Tijdens de provinciale molenzondag op 29 augustus (van 10 tot 18 uur) zijn ze gratis te bezoeken.

De provincie Antwerpen telt nog heel wat verschillende soorten molens. Er bevinden zich 8 watermolens, 28 windmolens en 1 rosmolen op ons grondgebied. Het merendeel van de Antwerpse molens is maalvaardig. Slechts 2 watermolens werken nog met een beroepsmolenaar. Overal elders staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud. Dankzij de vrijwillige molenaars zie je dit erfgoed in volle werking. Molens zijn bijzonder mooi, maar ook kwetsbaar onroerend erfgoed. Deze historische molens moeten regelmatig draaien. Want een molen die stilstaat, is sneller vatbaar voor verval of aan restauratie toe. Daarom werkt de provincie Antwerpen actief samen met de molenaars aan het behoud en beheer, zodat deze monumenten ook na restauratie in goede vorm blijven.

 Provinciale steun voor molens
 Het windmolenerfgoed is, mede dankzij inspanningen van erfgoedverenigingen zoals Levende Molens, vrij volledig in kaart gebracht. De erfgoedwaarde is niet alleen onlosmakelijk verbonden met de maal- of draaivaardigheid van de molen. De meeste molens worden bediend door vrijwillige molenaars, aangesloten bij de koepelvereniging Levende Molens vzw. De provincie Antwerpen ondersteunt de werking van deze koepelvereniging en rekent daarnaast ook op de actieve inbreng van haar team Monumentenwacht.  Om de vzw Levende Molens in haar koepelwerking voor het molenerfgoed in de provincie Antwerpen meer perspectief te bieden en initiatieven op langere termijn te ontplooien, werd een officiële meerjarige samenwerkingsovereenkomst met de provincie Antwerpen en Levende Molens vzw-werkgroep Kempen-Antwerpen afgesloten, voor de periode 2021-2025, gekoppeld aan een jaarlijkse werkingssubsidie van 10.000 euro.
 Een deel van de provinciale subsidie werd het afgelopen jaar besteed aan de ontwikkeling van éénvormige, kwalitatieve infoborden voor installatie aan de molens, om de zichtbaarheid te bevorderen en de molens nog meer toegankelijk te maken.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *