Dorpshuis in Achterbroek feestelijk geopend

schepen Sandra Hoppenbrouwers en burgemeester Lukas Jacobs opende het nieuwe dorpshuis

KALMTHOUT/ACHTERBROEK – Op vrijdag 21 oktober opende de gemeente Kalmthout het nieuwe Dorpshuis Achterbroek. “Het dorpshuis wil een warme, gezellige buurtplek zijn die door vrijwilligers gerund wordt”, vertelt schepen Sandra Hoppenbrouwers. “Meer dan 30 enthousiastelingen gaven zich op om mee de toog te bemannen, activiteiten te organiseren, de opnieuw aangelegde tuin te onderhouden en zoveel meer.”

Achterbroek heeft vanaf nu een eigen dorpshuis op de plaats van het voormalig kloostergebouw aan de Achterbroeksteenweg. Burgemeester Lukas Jacobs: “Om van een oud gebouw een toegankelijk dorpshuis te maken, waren heel wat ingrepen én dus ook handen nodig. Gemeentearbeiders, leerlingen van PTS CLW campus De Masten uit Kapellen én vrijwilligers werkten hard samen. Als gemeente investeren we in deze mooie ontmoetingsplek. En het resultaat mag zeker gezien worden.”

Multifunctionele ontmoetingsplek
“Beneden kan je terecht in de ontmoetingsruimte met keuken en bar of in het gezellig salon met bibliotheek”, vult Sandra Hoppenbrouwers aan. “Op de bovenverdieping werden er verschillende muren uitgebroken zodat er drie grotere ruimtes ontstonden: een creatieve ruimte, een polyvalente ruimte en een vergaderruimte. Daardoor zijn er heel wat verschillende activiteiten mogelijk.”

Wietse Van Loon volgde de opbouw en de opstart vrijwilligerswerking op vanuit de gemeente: “Een nieuwe buurtwerker voor Zorgzaam Achterbroek gaat vanuit het dorpshuis samen met verenigingen en mensen uit de wijk aan de slag om van Achterbroek een extra zorgzame wijk te maken. Het dorpshuis is dan een ideale ontmoetingsplek. Voor de werking en de activiteiten kunnen we rekenen op meer dan 30 enthousiastelingen. Daardoor kunnen we vandaag ook al eerste kalender voorstellen met vaste openingsuren en activiteiten voor november. Het dorpshuis zal iedere dinsdag- donderdag- en vrijdagavond open zijn en ook op woensdag- en donderdagnamiddag.”

Generatieplein in ontwikkeling
“Dorpshuis Achterbroek heeft ook een stuurgroep die bestaat uit vrijwilligers en medewerkers van het lokaal bestuur”, gaat Wietse verder. “Zij hielden zich de voorbije maanden bezig met de inrichting. Ze dachten ook na over de praktische organisatie en stelden een gebruikersreglement op. Zij zorgen in de toekomst voor het dagelijks reilen en zeilen in Dorpshuis Achterbroek.”

“We maken ook verder werk van het Generatieplein aan de overkant van de Achterbroeksteenweg. Op die plek naast de parochiezaal ontwikkelen we een multifunctionele buitenruimte die een mooie aanvulling is op de werking van zowel het dorpshuis als die van het parochiecentrum”, besluit burgemeester Jacobs.

Info: www.facebook.com/dorpshuisachterbroek, 03 620 15 67, dorpshuisachterbroek@kalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *