District organiseert onthaaldag voor nieuwe inwoners: “Ekeren is nog een echt ‘dorp in de stad’

EKEREN – Het district Ekeren nodigde alle nieuwe inwoners uit voor kennismaking met het bestuur, de administratie en het sociocultureel leven in hun nieuwe woonplaats. Zo’n 440 gezinshoofden werden aangeschreven, waarvan 45 gezinnen kwamen opdagen.

Districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) verwelkomde namens het schepencollege de nieuwkomers in het 16de eeuwse kasteel Veltwijck. “Het gebouw dat dienst doet als districtshuis werd meer dan 465 jaar opgericht als ‘hof van plaisantie’, zeg maar buitenverblijf van gegoede Antwerpse burgers”, zei Palinckx. “Zelfs de de wereldberoemde schilder P.P. Rubens kocht hier in de buurt (Schoonbroek) een kasteel. Om maar te zeggen dat het hier goed was en is om te wonen.”

1.772 voetbalvelden
Wie voorheen al in een Antwerps district woonde, is vertrouwd met de term districtsburgemeester. “Sinds 1983 is Ekeren een district van Antwerpen en hebben we een districtsraad, een districtscollege en een districtsburgemeester, die net zoals zoals de gemeenteraad om de zes jaar worden verkozen.” Ekeren telt net iets meer dan 29.000 inwoners. In het voorbije jaar kozen ongeveer 2.100 mensen voor Ekeren, waarvan 444 uit een andere gemeente. Het district is ongeveer 1.200 hectare groot of 1.772 voetbalvelden, waarvan een groot deel minstens 250 hectare natuur en parken. “Wij zijn het groenste district met 146m² beleefbaar groen per inwoner”, zei Palinckx met enige fierheid. De stad telt 65m² beleefbaar groen.

Voorzieningen
“Ekeren is nog een echt ‘dorp in de stad’ en dat merk je ook aan het bruisend sociocultureel leven”, zei Palinckx. Palinckx somde een groot aantal voorzieningen op, waaronder vier parken, twee natuurdomeinen, de Ekers Putten, een openbaar zwembad, een sporthal, verschillende basis en secundaire scholen… “En u hebt het misschien al gemerkt, we worden steeds meer een fietsdistrict met 47 fietsinfrastructuur, waarvan 2 fietsostrades.”

Ekeren is niet alleen een groen-, fiets- en sportief district, er wordt ook heel wat gefeest: de jaarlijkse carnavalstoet, de 1 mei sportdag met animatie, het tweejaarlijks Jules Vriendjesfeest, de Kasteelfeesten, de Dorpsdag met Bierpruverfeesten, Muziek in de Wijk, jongeren en familiefestival Cirque@taque…
Tijdens de ontmoeting konden de nieuwe inwoners op een ontspannende manier kennismaken met de verschillende diensten. Muzikanten van de Stedelijke Muziekacademie verleenden hun medewerking. (mw)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *