Dikketruiendag in Stabroekse scholen

 HOEVENEN/STABROEK – Donderdag 17 februari was het Dikketruiendag en werd er elk jaar opgeroepen om aandacht te besteden aan de klimaatverandering. Overstromingen, bosbranden, extreme hitte, de gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker merkbaar.
De campagne mikt op eenvoudige maatregelen die het hele jaar kunnen worden toegepast.

Focus op de scholen

‘Dikketruiendag’ focust op de scholen maar iedereen kan ook thuis meedoen. De kinderen dus vertellen welke inspanningen zij leveren. Elke school spant zich in en hielden extra actiesIn de Catharinaschool werd gesproken over de ecologische voetafdruk en werd aangeraden om zo veel mogelijk lokaal te kopen en seizoensfruit en groenten te eten. De verwarming werd 2 graden lager gezet en er werd een verantwoordelijke aangesteld voor de lichtschakelaar. De leerling moet er voorzorgen dat er niet onnodig licht blijft branden. Er werd afval geraapt en bloembollen geplant.

In Sint-Calasanz draaide dit jaar de Dikketruiendag rond de vergroening van de speelplaats met de nadruk van hoe de natuur meer tot zijn recht kan komen op school, en hoe we kunnen leren van de natuur. “Wij genoten van een winderige dikketruiendag. Deze sloot dit jaar perfect aan bij ons jaarthema ‘Spelen in ’t groen, ja doen!’. We willen het gemeentebestuur enorm bedanken voor de waardebonnen van Natuurpunt. Hiermee kunnen we nog verder aan de slag met de vergroening van onze speelplaats. We dromen al van vogelkastjes en bijenhotelletjes. Als school werden we dit jaar ook lid van Natuurpunt en schonken we 10 m² bos naar aanleiding van de actie ‘Draag je boompje bij’ om ons steentje bij te dragen”, klinkt het bij Ann Jonckheere en Elke Peeters (directie).



De Stappe maakte de kinderen bewust van het belang van alle aspecten van de natuur. Ondertussen zijn ze al vertrouwd met de CO2 meters. Hier wil de school aan koppelen hoe belangrijk het is dat de bomen er zijn en dat het voor het voortbestaan van deze bomen essentieel is dat de mens bepaalde aanpassingen doet maar ook dat we oog hebben voor alle kleine diertjes die het ecosysteem op punt houden. Welke rol spelen de insecten in heel dit verhaal en hoe zorgen we voor hen? 


De Rekke organiseerde op 17 februari (per klas) een wandeling in de polder met een dikke trui. Leerlingen bedachten ook slogans zoals ‘wij willen ooit nog een witte kerst’, ‘het gaat even fout met onze natuur als met deze trui’… De dikke truien kwamen van pas want het was een hele winderige dag! Met de zon op de snoet, maakte alle klassen een wandeling door de polder. Samen even stilstaan bij de natuur en hoe belangrijk het is om goed voor de natuur, de landbouw,… te zorgen. Dat het niet goed gaat met de natuur is duidelijk. De kinderen en leerkrachten droegen dan ook ‘kersttruien’ want als het zo verder gaat, zit er geen ‘witte kerst’ meer in. Enkele klassen kregen op de wandeling gezelschap van de burgemeester, schepenen en de algemeen directeur. Het eerste leerjaar nam de afvalgrijpertjes mee en verzamelden een hele zak afval. Niet alleen op dikke truien dag denken we na over milieu en natuur. Zo zal de nieuwe vleugel van de school ook heel wat elementen hebben die de natuur ten goede zal komen! Als iedereen een steentje bijdraagt, dan raken we al heel ver!

“Als gemeentebestuur zien wij ‘Dikketruiendag’ als een feestmoment om de school te bedanken voor de inzet EN jullie aan te moedigen om verder te werken aan een beter klimaat. Hiervoor schenken we de school een cadeaubon ter waarde van 250 euro van Natuurpunt. Hier kunnen bijvoorbeeld insectenhotels, fruitplanten, tuingereedschap, ….. mee aangekocht worden.”, aldus burgemeester Rik Frans ” Veel succes nog met jullie inspanningen! We zijn er als gemeente om de scholen te helpen!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *