Dieven aan de haal met loodzwaar kunstwerk in gemeentepark Kapellen

Wandelaars in het Kapelse gemeentepark hebben maandagnamiddag vastgesteld dat het beeldhouwwerk Easy rider van Paul Van Hoeydonck verdwenen is. De metalen sculptuur – een motorrijder uit recyclagemateriaal – weegt 150 kg en stond sinds juni 1999 tussen de rozentuin en de speeltuin in het gemeentepark Beaulieu. Het kunstwerk heeft een verzekerde waarde van 16.000 euro en de gemeente geeft 750 euro aan diegenen die een gouden tip kan leveren.

Het kunstwerk werd van zijn sokkel gerukt waarbij ook een stuk marmer sneuvelde. Er zijn geen restanten van het beeld gevonden waardoor alles laat vermoeden dat het beeld zelf nog intact is. Mogelijk gebeurde de diefstal al enkele dagen voordien. De recherche van de lokale politie Noord startte een sporenonderzoek ter plaatse. Het beeld weegt om en bij de 150 kg en heeft een lengte van 150 cm en een breedte van 28 cm. De gemeenschapswaarde is niet min, want het beeld was in Kapellen zowat het eerste van een lange reeks die een plaatsje kregen op het openbaar domein. Schepper Paul Van Hoeydonck is een gerenommeerd kunstenaar. In België is de Antwerpenaar misschien minder bekend, maar zijn deelnames aan expo’s in onder meer Parijs, New York, Dusseldorf, Tokio, Stockholm en Chicago getuigen van de internationale uitstraling van deze beeldhouwer, schilder, tekenaar en graficus. Trouwens, Van Hoeydonck is de enige kunstenaar met een sculptuur op de maan.

Moeilijk te begrijpen
Het beeld werd in 1999 geplaatst door oud-burgemeester Jacky Buchmann tijdens het laatste jaar van zijn legislatuur. Hij kwam ter plaatse en kon zijn ogen niet geloven. ,,Dit is moeilijk te begrijpen. Misschien is het geroofd op bestelling of voor de waarde van de gebruikte materialen. Kunstenaar Paul Van Hoeydonck is een goede vriend en omdat hij destijds ook een kunstwerk op de maan liet zetten, dacht ik waarom dan ook geen werk van hem in Kapellen. De man weet nog van niets en zal zeker schrikken. Na al die jaren raak je gewend aan het kunstwerk en heeft het voor mij ook een belangrijke emotionele waarde’’. Toen cultuurschepen Sabine Van Dooren het bericht kreeg dacht ze aan een grap. ,,De aannemer is bezig met de heraanleg van de wandelpaden in dolomiet en waarom dan geen grapje uithalen. Misschien zijn de dieven misleidt door het uitzicht van het beeld. Het is samengesteld uit verschillende materialen en kreeg daarna een coating in brons waardoor het de indruk krijgt volledig in brons te zijn’’.

Gouden tip
,,Door het gewicht van het beeld moeten de dieven minstens met twee personen zijn geweest’’ zegt Sabine Van Dooren. ,,Bovendien moeten ze ergens een auto geparkeerd hebben en dan nog minsten enkele tientallen meter het beeld versleept hebben. Er moeten zeker wandelaars, of bezoekers aan het park zijn, die iets verdachts gemerkt hebben. Daarom geeft het Kapelse gemeentebestuur 750 euro aan diegene die de gouden tip kan leveren waardoor het kunstwerk word terug gevonden. Wie meer weet over de verdwijning/diefstal van Easy rider wordt verzocht contact op te nemen met de lokale politie Noord via 03 660 09 30 of recherche@pznoord.be.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.