Den Toren, nieuwe toeristische trekpleister van Brasschaat


 

Het voorbije weekend werd Den Toren in het Klein Schietveld te Brasschaat officieel geopend. Jong en oud brachten een bezoek en leerden er onder meer dat het Klein Schietveld in Brasschaat al 200 jaar wordt gebruikt door militairen én de bakermat is van de luchtvaart in België, dat de boomleeuwerik een zeldzame vogel is die je kan spotten in het natuurgebied en dat militaire gebieden echte schatkamers zijn voor de biodiversiteit. Een honderdtal mensen bezochten ‘Den Toren’.
 nieuwe toeristische trekpleister van Brasschaat
‘Den Toren’, de permanente tentoonstelling in de verkeerstoren op Het Klein Schietveld in Brasschaat, onthult hoe het boeiende militaire verleden – dat al 200 jaar een plaats heeft aan  het Schietveld – zorgde voor een uniek Europees beschermd natuurgebied. ‘Het wordt samen met het War Heritage Institute (voormalig Gunfire-museum), de Aeroclub, het spoorfietsen, de wandel- en fietsknooppunten én het natuurgebied zelf een nieuwe toeristische trekpleister op het Klein Schietveld in Brasschaat’, zegt schepen voor Toerisme van Brasschaat Philip Cools.
 
Europese topnatuur
Veel mensen kennen het Klein Schietveld als een plek waar militaire schietoefeningen worden gehouden. Maar het natuurgebied – het enige militaire domein dat toegankelijk is voor publiek – is veel meer dan dat. ‘Het Klein Schietveld (900 hectare) vormt samen met het Groot Schietveld (1.800 hectare) en de Kalmthoutse Heide (1.200 hectare), één van de laatste grote heidegebieden in de provincie Antwerpen en maakt daarom ook deel uit van het Europese netwerk van Natura 2000-gebieden’, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Het Agentschap voor Natuur en Bos, beheerder van het  Klein Schietveld, vond dit een unieke kans om hieraan mee te werken en deed hiervoor een investering van 50.000 euro.
Den Toren is er voor jong en oud, toegankelijk zaterdag en zondag van 11 tot 16u en in de week op afspraak (enkel voor groepen). Prijs: gratis voor -18, 2 euro boven 18 jaar.
Den Toren is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, het War Heritage Institute, de Aeroclub en de vzw toerisme Brasschaat.
Info: www.Den-Toren.com – www.natuurenbos.be/kleinschietveld
foto’s: copyright gemeente Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *