De Vroente vraagt waakzaamheid bij bestuurders

Dinsdag kwam bij de Vroente een overleden bunzing binnen

KALMTHOUT- De laatste tijd komen meer gewonde of dode bunzings binnen bij het kennis- en vormingscentrum voor natuur en milieu, De Vroente, aan de Kalmthoutse Heide. De bunzings zitten in hun paarperiode en letten daarom minder op het verkeer. De Vroente vraagt nu voor meer waakzaamheid bij de bestuurders.

Afgelopen dinsdag kwam bij De Vroente een overleden bunzing binnen en dat is niet de eerste keer. “Rond deze periode krijgt het natuurcentrum jaarlijks veel slachtoffers binnen door een aanrijding in het verkeer.”, vertelt Sofie Regniers, centrumverantwoordelijke van De Vroente.

Dat er jaarlijks zoveel slachtoffers vallen is te wijten aan de ‘roltijd’ bij dieren. “Tussen maart en mei gaan er heel wat bunzingmannetjes op zoek naar een vrouwtje. Daardoor zijn die dieren iets hitsiger en kijken ze minder naar het verkeer.”, legt Regniers uit. “Voornamelijk de mannetjes zijn niet zo voorzichtig in de achtervolging op de vrouwtjes.”

De Vroente roept nu op om toch iets waakzamer te zijn op de wegen naast natuurgebied. Regniers: “We vragen om iets voorzichtiger te zijn in deze gebieden. Wij krijgen niet alleen bunzings binnen, maar ook andere dieren. Dus wees waakzaam als je de dieren ziet oversteken.” De dieren die overleden zijn, gaan naar het IBO voor wetenschappelijk onderzoek.

Joppe De Hert

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *