Vierde Tulpenpluk klaar om massa te ontvangen

Marcel Bartholmeeussen districtsschepen, en destijds initiatiefnemer van het evenement, bij het tulpenveld

Paasmaandag 17 april, van 10 tot 18 uur, vindt op het terrein van de Bomenbank, aan de Antwerpsebaan 110 in Berendrecht, de vierde editie van de Tulpenpluk plaats. Vorig najaar werden hiervoor maar liefst 160.000 tulpenbollen geplant. Ondanks de recente warme periode zijn drie kwart van alle tulpen nog in goede staat om nadien de huiskamer van hun plukker nog lang op te fleuren.
Woensdag 12 april werd daar door burgemeester Carl Geeraerts, de schepenen Sempels en Bartholomeeussen meer uitleg gegeven. Dit in het bijzijn van stadsschepen Caroline Bastiaens. Blijkt dat de 160.000 tulpen in goeden doen zijn.Iedere bezoeker kan rekenen op zijn tuil van tien tulpen. We vernamen dat de hele aanplanting zowat 100.000 euro heeft gekost. Dit geld lijkt goed besteed om de naam van Berendrecht als tulpendorp hoog te houden.
Vierde editie
De weide, achter de bomenbank in Berendrecht, is klaar voor de vierde editie van de Tulpenpluk. “We hielden even ons hart vast” zegt Marcel Bartholmeeussen (Sp.a) districtsschepen, en destijds initiatiefnemer van het evenement. “De plotse opstoot van een vroege lente, met een lange warme periode, kon spelbreker worden. Veel tulpen kwamen vroeger dan verwacht in bloei. Gelukkig was de warme periode maar van korte duur waardoor nog zeker drie kwart van alle tulpen in perfecte staat zijn. Bovendien kozen we voor het aanplanten tussen een mix van vroege- en laatbloeiers. Daardoor staan er zelfs nog tulpen in knop”. Tot medio twintigste eeuw was de tulpenteelt een belangrijke bedrijfstak in de Antwerpse polder ook de grootmoeder van Marcel Bartholmeeussen werkte in de bloementeelt. “De tulpenweide geeft een goed idee hoe kleurrijk een groot gedeelte van de polder er destijds moet uitgezien hebben. Voor veel polderbewoners was de tulpenteelt trouwens de enige mogelijkheid om hun brood te verdienen. In tegenstelling tot vroeger laten we de tulpenbollen in de grond zitten. Het is te arbeidsintensief om, na de tulpenpluk,  alle tulpenbollen opnieuw uit te graven. Binnen enkele weken zal de tulpenweide omgefreesd worden”.
Talrijke randactiviteiten
Bezoekers kunnen naar de tulpenpluk met de boot, vertrek aan het Kattendijkdok, en vervolgens met de tulpentrein tot aan de weide. Wie liever fietst, kan genieten van een gegidste route die start aan het MAS Havenpaviljoen en door de Antwerpse haven naar de tulpenweide gaat. Zowel de boot- als de fietstocht worden aangeboden door het Havenbedrijf Antwerpen. Tulpen plukken gebeurt best met behulp van een schaar die bezoekers zelf meebrengen. Wie het nodige materiaal niet bij heeft, kan het ter plaatse ontlenen. Nadat de tulpen geplukt zijn, is het beslist de moeite om nog te blijven hangen. Zelf geplukte bloemen kunnen tijdelijk in de speciale tulpenvestiaire achtergelaten worden. Naast de plukweide vindt er een oogstfeest plaats met voor ieder wat wils: eten, drinken, een workshop bloemschikken, een kinderdorp en muzikale animatie voor groot en klein. Alle info over de Tulpenpluk staat op www.tulpenpluk.be. De Tulpenpluk heeft ook een Facebook-pagina. (fse/sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder