"De man die de wolken meet" van Jan Fabre staat in het Peerdsbos

Het wereldberoemde standbeeld van Jan Fabre ,,De man die de wolken meet’’ staat sinds gistermiddag op een eeuwenoude boomstam naast de Melkerij in het Brasschaatse Peerdsbos. Dat het bronzen kunstwerk een plaatsje kreeg in Brasschaat is uitzonderlijk. Gelijkaardige beelden staan op het dak van kunstencentrum De Singel in Antwerpen en op het S.M.A.K in Gent. Ook in diverse buitenlandse steden is een exemplaar te bewonderen.
Gisteren waren er grote werken rond de Melkerij in het Brasschaatse Peerdsbos. Uitbater Wilfried Keteleer heeft immers een exemplaar van het bekende bronzen beeld van Jan Fabre ,,De man die de wolken meet’’ op de kop kunnen tikken. Er kwam een kraan aan te pas om het zware gevaarte op zijn plaats te zetten. ,,Als bewonderaar van Jan Fabre ben ik een heel gelukkig man’’ zegt de uitbater. Het beeld van de wolkenmeter is oorspronkelijk geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de Birdman of Alcatraz. De man die zich tijdens zijn gevangenschap ontpopt tot beroemd ornitholoog en na zijn vrijlating antwoord op de vraag wat hij nu gaat doen. ,,Ik ga de wolken meten’’. Filosofische woorden voor Jan Fabre die het beeld ook als hommage aan zijn overleden broer Emile opdroeg. Natuurlijk kan je met een meter niet de maat van de wolken nemen’’ zegt Wilfried Keteleer. ,,De actie blijft absurd maar het gaat erom dat je opnieuw je plaats bepaalt ten opzichte van de elementen. We gaan al even achteloos aan de hemel voorbij als aan de tijd. Fabres beeld nodigt uit om er wel bij stil te staan. Kijk omhoog en sta letterlijk en figuurlijk stil bij wat je ziet’’.
Kunst en natuur
Het beeld komt voor een periode van tien jaar in bruikleen naar de Melkerij. Daar kreeg het een prominente plaats op de vijf meter hoge stam van de oude linde voor de Melkerij. De keuze is niet toevallig zegt Wilfried Keteleer. ,,De kruin van deze 150 jaar oude boom was ingerot door tonderzwam maar de stam is nog sterk en gezond en op zich al een monument. Ook dat past in de filosofie van Jan Fabre ,,Hortus Corpus’’ of kunst en natuur verenigd. Fabre groeide op aan de Antwerpse Seefhoek en kwam geregeld wandelen in het Brasschaatse Peerdsbos. Hij keert dus een beetje terug naar zijn jeugd’’. Het beeld van ,,De man die de wolken meet’’ is trouwens het eerste dat van zo nabij kan bewonderd worden door het grote publiek. Het concept werd uitgevoerd door gieterij Artcasting in Oudenaarde. Nadien is alles met de hand gepolijst en omdat Fabre niet wilde dat het beeld zou verweren, werd het helemaal bespoten met vliegtuiglak.
Echt wolken meten
Uit veiligheidsoverwegingen werd eerst bovenop de boomstam een stevige ijzeren stulp geplaatst waarop het beeld is vastgelast. Het kunstwerk werkte al inspirerend. De jongeren. Louise, Charlotte en Rosalie gingen al spontaan, met een meter in de hand, in de houding van het beeld staan om zelf wolken proberen te meten. Wilfried Keteleer keek glimlachend toe. ,,Een leuk gezicht dat bewijst dat het beeld inspirerend werkt. Zo staat het beeld meteen ook symbool voor de jeugd en hoop op een betere toekomst’’.


DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *