De jubilarissen van de Oude Gans

jubilarissen oude gans
Tijdens de viering van 90 jaar Oude Gans werd een aantal leden in de bloemetjes gezet door voorzitter Jos Crynen. Het ging om familieleden of nazaten van stichters en mensen die een belangrijke rol speelden in de maatschappij, of koningen en keizers van de Oude Gans. Zeven van hen waren aanwezig en namen plaats op stoelen die voor het sprekerspodium stonden.
Jos beschreef hen op pittige wijze: “de eerste stoel is die van Stef Gijsen, beter bekend als Stef van Juinen. Zij is ons oudste lid, verleden jaar 100 geworden. Zij woont nu in het rusthuis te Berendrecht. Zij is de schoondochter van één der stichters: Jaak Plompen, tevens onze eerste lokaalhouder. Zij is de vrouw van Jef Plompen, koning in 1939. Zij is de moeder van onze oude schatbewaarder die net geen 30 jaar zijn functie uitoefende en koning werd in 1959 en 1960.
Op de tweede stoel zou een kranige man van 95 jaar moeten zitten, maar hij moest op het laatst afzeggen: het is Louis Bril. Hij was 27 jaar secretaris in onze vereniging en samen met Sooi Hendrickx en Willem Wils onze ruggensteun in de jaren 40/.50. Hij was zelf koning in 1954. Hij is de vader van onze ex-ruiter Leo en de grootvader van ruiter Benjamin Bril.
Op de derde stoel zit Julia Adriaenssens. Zij is de vrouw van Maurice Crynen: medestichter van de Poldergans. Zij is de moeder van twee voorzitters van onze vereniging en zij is de grootmoeder van vier ruiters.
Met de vierde stoel zitten we op 85 jaar, weer een vrouw: Josephine Reinaerts. Zij is de dochter van medestichter en oud-voorzitter Petrus Reinaerts. Zij is de moeder van onze laatste keizer: Alex Cleiren. Zij is de vrouw van Sooike Cleiren, oud-snijder in onze vereniging en een van onze wijzen in soms moeilijke tijden.
Vijfde stoel: 80 jaar: Honoré Verhulst. 21 jaar ruiter, 36 jaar vorkman. Broer van Petrus Verhulst, oud keizer in 1957 en nonkel van Jef en Herman verhulst: 2 oud-koningen. Zesde stoel: de dochter van Petrus Wils, die we niet kunnen wegdenken uit de jaren 60 van onze vereniging. Zijn nonkel Willem was 13 jaar voorzitter. Samen met Colette de sterke kracht in de jaren 60. Peer Wils: zes maal koning, drie maal keizer, een icoon van onze maatschappij. De zevende stoel: de 70-jarigen. Fonny Crynen. Koning in 1965 maar ook 33 jaar omroeper onder de galg. Wat Michel Wuyts is voor de wielersport was Fonny voor het gansrijden. Achtste stoel: 65-jarige Andrea Mertens. Dochter van onze lokaalhouder: den Dré Mertens. Tante van 2 ruiters en vrouw van onze oude doktoor. Als ge iets niet weet van het gansrijden zoek het niet in de dikke Vandaele maar vraag het aan Andrea.
Op de laatste stoel: de 60-jarige Dirk Kerschot: onze tweede laatste keizer. Eerst koning getrokken in 1977 en het jaar daarop keizer te worden.
Deze acht mensen vertegenwoordigen de echte geschiedenis van onze vereniging. Door hun enorme inzet verdienen zij het ereteken van erelid en een,kleine attentie onder de vorm van een bloemkee”

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *