De Doolen wordt eerste gebouw in Doel dat weer wordt opgeknapt


In opdracht van het actiecomité Doel 2020 zijn deze week renovatiewerken gestart aan het gemeenschapshuis De Doolen in Doel. Het betreft vrij ingrijpende werken. Daarmee geeft het actiecomité aan  meer dan ooit te geloven in het voortbestaan van Doel.
Maandagmorgen startte een aannemer grondige renovatiewerken aan De Doolen, de voormalige jongensschool in Doel. Daarbij worden herstellingen uitgevoerd aan het dak, worden alle dakgoten in oorspronkelijke staat hersteld en verschillende ramen gerenoveerd. De werken duren zeker nog tot morgenavond.
De Doolen of de voormalige jongensschool van Doel is gebouwd rond 1900 en staat op de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed. Tot 1994 fungeerde het gebouw als school. Daarna verhuisden de jongens naar de meisjesschool in de Hooghuisstraat. Vanaf dan stond het gebouw leeg en werd daarmee de eerste kankerplek in het dorp. In 2000 werd het om die reden bezet door Doel 2020. De gemeente probeerde aanvankelijk de bezetters juridisch te laten uitzetten maar koos uiteindelijk voor een vergelijk. Vanaf dan heeft Doel 2020 er onafgebroken zijn vaste stek.
Toen De Doolen in 2010 door de gemeente Beveren verkocht werd aan de MLSO maakte deze laatste een einde aan de overeenkomst. De MLSO probeerde ook de uitzetting af te dwingen voor de rechtbank maar in de feiten veranderde er niets aan het gebruik. Tot op de dag van vandaag vormt De Doolen de uitvalsbasis voor de verschillende actiegroepen die opkomen voor het behoud van Doel en de polder. Het  is ook het gemeenschapshuis voor de enkele tientallen bewoners van Doel en de locatie waar tijdens de Scheldewijding allerhande concerten plaatsvinden. Filmcrews die Doel aandoen vinden er (tijdelijk) een vaste stek. Twee jaar geleden vierde Fernand Huts er zelfs de 150ste verjaardag  van Katoennatie in aanwezigheid van tal van hoge ambtenaren, allerhande politici en zelfs een minister. Op zaterdag 27 mei a.s. vindt er  de vierde editie van Palletfolk plaats. Op 6 augustus de jaarlijkse Scheldewijding.
 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder