"Dag vol conflicten" Openmonumentendag in onze regio

 

Essen

Essen benadert het thema ‘Conflict’ op een aantrekkelijke manier. Verschillende locaties geven steeds een andere insteek aan het thema.
Spoorwegloods in conflict
Door de jarenlange leegstand van de unieke spoorwegloods aan de Essense stationsomgeving krijgt de site stilaan een ander uitzicht. De specifieke vervuiling door de jaren heen zorgt voor een ideale habitat voor de groei van enkele plantensoorten. Gids Joris Pinseel neemt je mee op ontdekkingstocht op het terrein.
Maak eveneens van de gelegenheid gebruik een blik te werpen in het grote gebouw. Foto’s en filmfragmenten geven een beeld van het verleden van de loods.
-Rondleidingen om 13.45, 14.45, 15.45 en 16.45 uur
-Ingang ter hoogte van Hemelrijk nummer 45
Levende muur
Aan GC de Oude Pastorij staat een stuk muur van de vest, waarop enkele planten groeien. Door het bevorderen van de spontane plantengroei creëert de werkgroep Leefmilieu een levende muur. Zondag 11 september is het tijd om de muur te onthullen.
– Onthulling om 11.00 uur – -GC de Oude Pastorij, Essendonk 3
“Door deze dubbele inquisitie wordt een extra oponthoud in Esschen uitgespaard” uit het filmfragment ‘doauneposten Roosendaal – Essen samengevoegd’ uit 1948
Grensconflict
Het oude douanekantoor aan het einde van de Nieuwstraat heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw ligt aan de grens en kan door zijn functie de typische conflicten uit het verleden tonen als gevolg van strenge wetten en oorlogssituaties. Eén van de voornaamste functies van een douanier is de smokkel tegengaan. Van tabak, margarine en fietslampjes tot citroenjenever en het in veiligheid brengen van joden.
Aan de hand van een tentoonstelling leer je meer over de smokkel in onze grensgemeente.
– Van 11.00 tot 17.00 uur, Kerkeneind 1
Douaniers bepaalden jarenlang het straatbeeld van Essen. Tijdens Open Monumentendag is ook Mercurius, de vriendenkring van de toenmalige Essense douaniers, paraat. Zij tonen, naast persoonlijke foto’s, ook een overzicht van de rijke geschiedenis van de E
Meer informatie:     Cultuurdienst Essen, cultuur@essen.be, 03 670 01 41

Kalmthout

Op zondag 11 september 2011 bulkt de 23ste editie van Open Monumentendag Vlaanderen van de conflicten. Een werkgroep van de Kalmthoutse cultuurraad stak i.s.m. het gemeentebestuur een boeiend programma in elkaar dat waardevol Kalmthouts patrimonium in de schijnwerpers zet.
Parochiezaal ‘t Centrum in Heide is het infopunt waar een expositie over de huidige impasse rond de Kalmthoutse synagoge staat opgesteld. Hoewel het gebouw in 2007 als beschermd monument werd opgelijst, vertoeft het vandaag in bouwvallige staat. Bekijk aan de synagoge in de Leopoldstraat een diaprojectie om te beseffen hoe mooi dit gebouw ooit was. Tussen deze bedreigde synagoge en het infopunt weten cultuurhistorische gidsen je te boeien omtrent de joodse geschiedenis van Heide.
Om 10u kunnen kinderen en jongeren vanaf 9 jaar samen met hun ouders of grootouders deelnemen aan de interactieve, educatieve rondleiding ‘Tussen Dodendraad en V-bommen’. De gids brengt je aan de hand van spel, verhalen en oorlogsrelicten in contact met ons oorlogsverleden. Inschrijven kan tot 9 september 2011 bij de cultuurdienst. Neem tot slot ook een kijkje in seniorenresidentie Beukenhof waar via enkele panelen wordt herinnerd aan de succesvolle strijd die hier tegen de Duitse V-wapens gevoerd werd. Bovendien kan je hier smullen van lekkere pannenkoeken t.v.v. ‘Red de Hei’.
foto: Synagoge Heide-Kalmthout        

Kapellen
Fort van Kapellen, Fortsteenweg 47
Het fort van Kapellen (1893-1897) is een onderdeel van de Antwerpse verdedigingsgordel. Het moest de spoorlijn van Antwerpen naar Roosendaal beschermen,net als de verbindingsweg die naar het kwartier van Brasschaat leidt. Het fort zou in latere oorlogen ook nog dienen, zoals de restanten van muurschilderingen door Canadese soldaten laten zien. Het fort is eigendom van het Belgische leger, werd als depot van het Koninklijk Legermuseum gebruikt en is in principe niet meer toegankelijk.
Voor Open Monumentendag 2011 zwaaien de deuren voor iedereen open.
Rondleidingen met gids om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Je hoeft niet op voorhand te reserveren. Gratis.
Kapellen in conflict. De Kapelse fotoclub DIKA beschikt over uniek beeldmateriaal van de fortengordel en het oorlogsverleden van Kapellen. Deze multimediavoorstelling wordt doorlopend geprojecteerd in het fort zelf. Zo reis je als het ware door een stukje militaire geschiedenis. Gratis.
De toekomst van het fort. Het eigenlijke fort en een deel van de militaire hangars en de spoorlijn blijven sowieso bewaard. Ook de habitat van de vleermuizen blijft behouden. Kids kunnen ravotten op de fortsite, maar zich ook uitleven op een hindernissenparcours en in een grimestand. Voor hen wordt ook een soldatenzoektocht uitgestippeld. Gratis.
Deze locatie is toegankelijk van 11.00 tot 17.00 uur.

Ossendrecht
Open Monumentendag: De zomerexpositie in museum ‘den Aanwas’.
Op 11 september a.s. opent streekheemmuseum “den Aanwas” wederom haar deuren tijdens de Open Monumentendag. Omdat het ook Open Monumentendag is zijn we deze dag al vanaf 12:00 uur geopend. Sluiting is om 16:30 uur en U bent weer van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.
Het museum bevat verschillende vertrekken, waar een aspect uit de samenleving van rond 1900 wordt uitgebeeld. In het cafeetje anno 1900 kan men even wat te drinken nemen. Het ademt de sfeer van een oud bruin café. Hierin bevindt zich een Mechelse toog van 1900, geschonken door de gezusters Rijk. Tevens zijn er enkele herinneringen aan de boogschutterij en is er een oude spaarkas. Enkele plakkaten en schilderijen aan de wanden completeren het interieur.
Naast de permanente tentoonstelling in de diverse kamers, met onder andere het verhaal over prinses Paulientje, archeologische vondsten en verschillende stijlkamers uit een vervlogen tijd, kan de bezoeker er ook kennismaken met de nieuwe thematentoonstelling “Het leven in de polders en dorpen van de Zuidwesthoek”.
De kunstzinnige composities van de schilderijen brengen de tijden van weleer weer tot leven. Karakteristieke gebouwen (al dan niet al gesloopt), het leven hier rondom èn het verhaal van de mensen zelf worden uitgebeeld. Even bij het uitgebeelde stilstaan, een stapje achteruit zetten, nog eens achterom kijken en zijn/haar opmerkingen plaatsen. Het creatieve in de mens naar boven laten komen, iets dat ieder mens in meerdere of mindere mate in zich draagt. Dat kan zo maar gebeuren in museum “Den Aanwas”!
Het tentoongestelde bij de thematentoonstelling bestaat uit werken op doek/paneel/planken of jute. Tevens zijn er aquarellen en etsen te bewonderen. Het geheel wordt gecompleteerd met keramische kunst.
De schilderijen / aquarellen zijn ook een uitnodiging voor de jeugd om hen een breder historisch perspectief bij te brengen. Ouders kunnen bij de schilderwerken verhalen over vroeger en bijvoorbeeld aanwijzen hoe men vroeger langs een paadje liep naar de polders of naar de kerk. Zo kan het ook uitnodigen tot het maken van fiets- en/of wandelroutes over deze pittoreske wegen.
Verder zijn ook werken over prinses Paulientje / Tiest den Schijter / Peer èn de nonnetjes van de Rijzendeweg te bewonderen. Voor velen wellicht een kreet van herkenning.
Völckerdorp heet het nu, maar vóór de inpoldering van de bijbehorende polder is dit gebied vastgelegd in olieverf: strooien huizen en houten kruiwagens. Dat is waar de mensen het vroeger mee moesten doen. De volgende stap was dat daarna “Achttienhuizen” werd gebouwd met een schooltje en een bovenmeester erbij wonend. Het edele ambacht zegevierde en de paardenkrachten waren letterlijk voorhanden.
De Kapucijnen uit Rilland kwamen op blote voeten in sandalen langs de spoorlijn om in ’t kapelletje geestelijke bijstand te verlenen. De dorpssmid in Woensdrecht fungeerde als psycholoog-pedagoog. Immers, hier kwam men even “op verhaal”.
Alle werken zijn voorzien van begeleidende teksten. Op deze manier kan men zich beter inleven in de plaatsen die op de doeken zijn vastgelegd.
Heemkundekring het Zuidkwartier nodigt iedereen uit om op 11 september a.s. de zomerexpositie èn het streekheemmuseum te komen ontdekken tijdens de Open Monumentendag. Tel (+31) (0)164 – 672 854 of info@hkk-zuidkwartier.nl.
Locatie: Streekheemmuseum Den Aanwas, Aanwas 29 te Ossendrecht (NL).
De toegang tot het museum en de zomerexpositie is gratis.

Putte

Staatsbosbeheer opent de deuren van de Gloriëtte
Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag, dit jaar op zondag 11 september, opent Staatsbosbeheer de deuren van de Gloriëtte. Tussen 12:00 en 17:00 uur kunt u een kijkje komen nemen in het gebouw, wat in het verleden mogelijk als theehuis werd gebruikt. De  Gloriëtte ligt in het prachtige Moretusbos in Putte. Jonkheer Moretus liet de Gloriëtte in 1768 bouwen als pronkstuk, behorend bij zijn kasteel Ravenhof.
De Gloriëtte is het fraaie middelpunt van het parkbos rond kasteel Ravenhof. Toen België zich in 1830 afscheidde van Nederland, kwam de landsgrens midden door het landgoed te liggen. Kasteel Ravenhof ligt nu in België en de Gloriëtte ligt in Nederland.
De Gloriëtte is benoemd tot Rijksmonument vanwege de ouderdom, vormgeving en situering. In combinatie met de zeldzaamheid en gaafheid is de Gloriëtte van zowel cultuurhistorische als architectuurhistorische waarde. De Gloriëtte en het omliggende Moretusbos zijn in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer.
Combineer uw bezoek aan de Gloriëtte met een wandeling door het Moretusbos en beleef de cultuurhistorie van dichtbij. Tijdens de wandeling door de kaarsrechte lanen, komt u langs verschillende historische bouwwerken en kunt u genieten van prachtige vergezichten. De boswachter van Staatsbosbeheer is op de Monumentendag aanwezig bij de Gloriëtte om u te informeren over de geschiedenis, het beheer en de recreatiemogelijkheden in het Moretusbos.
Woensdrecht
In de gemeente Woensdrecht zijn meerdere Rijksmonumenten geopend. Een nieuwe fietsroute verbindt de verschillende locaties met elkaar. Kijk op www.woensdrecht.nl voor het hele programma.
Bezoek www.staatsbosbeheer.nl voor meer informatie
over het Moretusbos en om te zien welke Rijksmonumenten Staatsbosbeheer nog meer openstelt tijdens de Monumentendag.
Onderschrift foto:  De Gloriette is geopend voor publiek op zondag 11 september.  Foto: Staatsbosbeheer.  

 

Stabroek

Openstelling Fort
Dit betonnen pantserfort werd gebouwd in de jaren 1905-1907 als onderdeel van de verdedigingsgordel, meer bepaald de buitenlinie, rond Antwerpen. Van grote militaire betekenis is het nooit geweest: zo werden de geschutskoepels wel, maar de kanonnen niet geplaatst. Het fort is een goed bewaard relict van de vestingbouw.
Sinds de laatste openstelling van het fort voor het publiek is er weer heel wat veranderd. Er zal doorlopend worden gegidst in en aan het fort. Een ideale gelegenheid om eens kennis te maken met dit historische gebouw en z’n omgeving. De eerste 150 bezoekers die zich per fiets aanbieden aan het Fort kunnen een gratis dagpas van De Lijn krijgen zodat ze ook nog andere monumenten kunnen bezoeken.
Uitvoerders:Cultuurraad Stabroek, heemkring Molengalm en Stafort vzw. Fort van Stabroek [meer info]
Abtsdreef , 2940 Stabroek
Wanneer: zo 11/09/11 van 10:00 tot 17:00. Inkom gratis.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *