Dag van de Wind op 15 juni

HAVEN – Op donderdag 15 juni is het de Internationale Dag van de Wind. Op donderdagavond 15 juni kan u om 20u afstemmen op  ATV of www.atv.be voor de wereldpremière van de Windsymfonie, een samenwerking tussen Vleemo, Wind voor “A”, Port of Antwerp-Bruges en Stad Antwerpen. De symfonie, een werk van Peter Knockaert, werd gecomponeerd op basis van data van onze eigen windturbines. Het bewijs dat windturbines ook muziek kunnen maken!

Peter Knockaert (°1980) was jarenlang de dirigent van het befaamde en bijna legendarische GMK koor te Heide, tevens professor aan Muzarto en het Antwerpse conservatorium. Dirigent Benjamin Haemhouts van het orkest Casco Phil vroeg hem een jaar geleden of het mogelijk is om de data (wetenschappelijke parameters) van een windmolen te verklanken naar een muzikaal gegeven. Samen met burgerlijk ingenieur Dr. Bart Ribbens ontwikkelde hij een concept om, mits heel wat artistieke ingrepen en beslissingen, die data te transformeren naar een muzikale compositie. Deze werd dan ook een verklanking van de vier windstreken en groeide uit tot een eerste symfonie (met klassieke sonatevorm in het eerste deel), ondersteund door de beeldkracht van de Griekse mythologie; elk deel kreeg de naam (en bijhorend karakter) van de Griekse goden van de vier windstreken; Boreas (Noorden), Euros (Oosten), Notos (Zuiden), Zephyrus (Westen).

Opdrachtgever van heel dit project is de Stad Antwerpen, de Haven van Antwerpen en Vleemo en is een cultureel event dat de promotie ondersteunt van het CO2-neutraal maken van de Stad Antwerpen en de Haven van Antwerpen.
Deze compositie die opgebouwd is met het ‘DNA’ van die windmolendata, zal op 14 juni uitgevoerd worden in het Havenhuis door Casco Phil (symfonisch orkest en sopraanstem) onder leiding van Benjamin Haemhouts. Het event zelf is helaas niet publiek toegankelijk maar wordt opgenomen en wordt en integraal uitgezonden worden op 15 juni Dee internationale Dag van de Wind op ATV! De symfonie is opgedragen aan wijlen de legendarische koorleider Jan Alen (1939-2021) uit Heide.

Lieven Gorissen

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *