Dag van de Trage weg: ontdek natuurpracht op de trage wegen in Essen

Beekdalpad in Essen – ©Fotografils

ESSEN – Op zondag 16 oktober is het de Dag van de Trage Weg. Op deze dag wil Gemeente Essen alle trage wegen in de schijnwerpers zetten, zowel de bestaande als de 18 nieuwe wegen. In Essen zijn er vandaag 41 trage wegen, elk met een originele naam. Het verhaal achter zo’n naam kom je binnenkort te weten. Dan verschijnen er bordjes met QR-codes onder de straatnaamborden.  

Een trage weg is een natuurlijke verbinding waar je als gebruiker veilig door kan wandelen of fietsen. Vaak gaat het om buurtwegen, kerkwegels of doorsteken. Helmut Jaspers, Essens schepen van Leefmilieu en Natuur, vertelt: “We vinden het belangrijk dat er trage verbindingen zijn waar mensen zich te voet of met de fiets snel en veilig kunnen verplaatsen. De prachtige natuur bij de trage wegen zorgt er verder voor dat je op deze paden kan genieten van het groene landschap en de rust.”

18 nieuwe trage wegen in 2022

Het voorbije jaar zijn er 18 nieuwe trage wegen aangeduid én benoemd in Essen. Dat zorgt voor een totaal van 41 trage wegen. Achter elke naam zit een verhaal. “De cultuurraad heeft ons voor de naamgeving van elke trage weg advies gegeven. Die namen zijn bijvoorbeeld gelinkt aan de historiek van de plek of een opvallend kenmerk dat breed gekend is in Essen,” aldus schepen Helmut Jaspers. “Het verhaal achter de namen kan je binnenkort achterhalen. Dan komen er nieuwe borden met QR-codes onder de bestaande straatnaamborden te hangen.”

Wandeling met drankje en muziek

Regionaal Landschap de Voorkempen, dorpsgids Maria Gommeren en ATB-De Natuurvrienden stippelden enkele wandelingen uit naar aanleiding van de Dag van de Trage Weg op 16 oktober. Natuur- en wandelliefhebbers kunnen kiezen uit een lange (10 km), korte (6 km), of een kindvriendelijke wandeling vol opdrachten (1,5 km).

De wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, inschrijven is niet nodig. Na de tocht is iedereen welkom aan ‘De Nieuwe Berk’ voor een drankje, aangeboden door het gemeentebestuur. Een muziekband zorgt tot 17.00 uur voor ambiance.

Meer informatie? milieu@essen.be – 03 670 01 42

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *