Dag van de Trage Weg 2014 in Ouden Doel: ‘Een stukje Scheldepoldergeschiedenis’

trage wegen doel


Op zondag 19 oktober organiseerde De Reinaerthoeve in Ouden Doel een wandeling in het kader van de Dag van de Trage Weg (voor meer info: http://www.tragewegen.be). Het beloofde een verrassende en interessante wandeling van zo’n 6,5 km te worden,  van een oude naar een jonge polder bijna uitsluitend langs trage wegen.
66 enthousiaste wandelaars daagden op,  uitgenodigd via verschillende kanalen: dat is er één meer dan vorig jaar!  (zelfs zonder het promotiemateriaal van Trage Wegen,  dat helaas nooit zijn bestemming bereikte).
We verzamelden vanaf 13u30 aan het PolderMAS (het museum in Ouden Doel over de Scheldepoldergeschiedenis)  en al vóór de wandeling bleek de belangstelling  voor het museum en de streekproducten groot. Na een inleidend woordje over trage wegen en de ingrijpende veranderingen in het landschap van onze polders de laatste decennia  klonken we met een borreltje Sliertemie  (een Kauterse drank: voor meer info: http://www.sliertemie.nl)  op een heerlijke wandeling in een laatste authentiek stukje van de Scheldepolders dat nog overblijft van de Heerlijkheid Saeftinghe.
Klokslag ( (°J’) )14u00 vertrokken we dan -de jongste deelnemer was twee, de oudste de tachtig gepasseerd.  De wolken en wind die overweldigend aanwezig waren  maakten het landschap nog meer schilderachtig.  Onderweg kregen we uitleg over de typische dijkwoningen, de hoeves,
de oude en nieuwe dijken, de bestaande en nieuw gecreëerde natuur,  de haven en het erfgoed: een bijna duizendjarig verhaal van dijken en water.  Ter hoogte van het pompstation werd onze nieuwsgierigheid plots gewekt  door de afdruk van… een vossenpoot!
We daalden verder af en een onteigende appel- en perenboomgaard in Prosper  bood ons een welgekomen vieruurtje.  Benedendijks liepen we uit de wind, maar we hadden wel een behoorlijk drassige kilometer te overwinnen  naar Rapenburg. Zouden we het droog houden?
De koeien in Rapenburg verbaasden zich gelaten over onze doortocht  en zo bereikten we de kasseistrook naar Ouden Doel, onze laatste kilometer:  hier passeerden twee wagens ons –stapvoets-, de enige tijdens heel de wandeling! Zo kwamen we rond 16:30 aan in het PolderMAS waar er een heerlijke pompoensoep  –en voor wie dorst gekregen had: een streekdrankje: appelperensap of een straffer biertje-  op ons stond te wachten.
Het enthousiasme dat tijdens de wandeling nog was gegroeid vertaalde zich in vele interessante en gezellige gesprekken na de afloop ervan.  Rond 18u00 vertrok de laatste wandelaar huiswaarts.
Dank aan alle aanwezigen: u maakte er ook voor ons een heerlijke dag van!
Voor herhaling vatbaar! Tot volgend jaar!
De Reinaerthoeve – PolderMAS (www.facebook.com/poldermas) Ouden Doel-dijk 13, 9130 Ouden Doel, elke zondag open van 14u00 tot 18u00.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *