Daar is de Zonnetrein!


Het begin van een lang duurzaamheidsverhaal: de Zonnetrein, dat zijn 4000 treinen per jaar die op groene energie rijden dankzij de zonnetunnel. En die bevindt zich bezijden de E 19 op de grenscheiding Brasschaat-Schoten, ter hoogte van het natuurrijke Peerdsbos.
De tunnel van de HSL 4   waarop de zonnepanelen werden geplaatst is zo maar even 3,4 km  lang. Totale oppervlakte 50.000 M2. De koker werd aanvankelijk gebouwd om de impact op het Peerdsbos/ Eksterdreef/Hertendreef en wijk De Zuert miniem te houden.
Op amper 3 maanden tijd, in soms barre winterse kou, werd de operatie uitgevoerd.  De officiële opening was maandag 6 juni op het middaguur:  d-day voor de zonnetunnel.
Op bepaalde momenten tijdens de installatie van zo maar even  16.000 zonnepanelen waren 40 arbeiders aan het werk in winterse ellende. Op 30 december 2010 was de klus geklaard.
Project-ingenieur Jos Sannen van Infrabel looft de inzet van alle mankrachten. Meestal was het berekoud op een hoogte van 8 à10 meter, zonder beschutting en met een nijdig waaiende oostenwind..
Deze zonnepanelen zorgen jaarlijks voor 3.300 MWh.  Vergelijkbaar: het gemiddeld jaarlijks elektriciteitsverbruik van een kleine 1000 gezinnen.
Daarom stapten gemeenten Brasschaat en Schoten daadwerkelijk mee in dit groots project. Op initiatief van Brasschaat volgde financieringsintercommunale Fiena.  IKA, een andere intercommunale, werkt dan weer samen met Schoten.
Burgemeesters Dirk de Kort (Brasschaat) en zijn Schotens collega Harry Hendrickx ontbraken dus niet op de afspraak. Beiden zijn unaniem: deze zonnetunnel biedt perspectieven naar spaarzaamheid en een hoger rendement.
Het totale investeringsbudget bedraagt 15,7 miljoen euro. 16.000 zonnepanelen zorgen jaarlijks voor een globale besparing van 2.400 ton   C0 2-uitstoot.
Project-ingenieur Sannen wist nog te vertellen dat alle zonnepanelen samen ook minstens éénmaal per jaar een poetsbeurt krijgen. Geen klein werkje…
De Zonnetrein Antwerpen-centraal – Noorderkempen bracht de persmeute ter plaatse.  Voor iedereen was  er tevens een leuke picknick-zak voorzien.         erjee.

foto’s  Ruddy Berghmans:

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *