Cultuursmakers programmeert boeiende lezing en interessante uitstappen

KALMTHOUT –Cultuursmakers Kalmthout biedt tot aan de start van de zomer nog enkele boeiende activiteiten aan. In ‘Een pop voor Hannah’ vertelt Peggy Poppe het verhaal van haar grootmoeder Charlotte Hamburger die in 1942 naar Auschwitz vertrok. Verder staan er uitstappen naar zaal De Roma en Oud Vossemeer (Nederland) op de planning.

Nieuwe locatie
“Acht jaar lang organiseerden we het overgrote deel van onze activiteiten in zaal ’t Strijboshof, maar sinds dit werkingsjaar hebben we met dienstencentrum Kruisbos een nieuwe thuishaven gevonden voor Cultuursmakers”, vertelt voorzitter Alain ‘tKindt. “Daar deden we al twee geslaagde avonden. In januari sprak er iemand over dodelijke ziektes in de Griekse en Romeinse oudheid en in maart nodigden wij de Kalmthoutse beeldhouwer Jorg Van Daele uit. Intussen staan er wereldwijd beelden van hem. Op die twee avonden kwamen er meer dan 160 mensen luisteren.

Pop Charlotte
Ook onze volgende lezing vindt plaats in LDC Kruisbos. Peggy Poppe schreef het boek ‘Een pop voor Hannah’, gebaseerd op waargebeurde feiten en komt daar op donderdag 16 mei uitgebreid over vertellen. Peggy is de kleindochter van Charlotte Hamburger waar het boek over gaat”, legt Alain ‘tKindt uit. “Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse Esther. Die belandde in de gevangenis van Kazerne Dossin in Mechelen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog protesteerde tegen de manier waarop met Joodse mensen werd omgegaan. Tijdens haar gevangenis denkt ze steeds aan haar dochter Hannah die bij haar opa en oma woont en haar mama niet mag bezoeken. Esther maakt samen met enkele medegevangenen een lappenpop voor Hannah en noemt die Charlotte. Via het vuile wasgoed kan ze de pop uit de gevangenis smokkelen. Vanaf dan vertelt pop Charlotte in het boek verder over haar gevaarlijke reis. De pop Charlotte kan je vandaag nog steeds bewonderen in Kazerne Dossin in Mechelen”, geeft Alain ‘tKindt mee.


Roma achter de schermen
Naast de lezing ‘Een pop voor Hannah’ richten we op 24 mei een daguitstap in naar Borgerhout. In de voormiddag doen we een geleid bezoek achter de schermen van cultuurtempel Roma. Na een lunch neemt een gids ons mee naar onbekende plekjes in Borgerhout”, kondigt Alain aan.

Roots van Roosevelt
En ook juist voor onze zomerstop maken we nog een daguitstap. We reizen op 15 juni naar Zeeland in Nederland, waar we in Vossemeer op zoek gaan naar de roots van de bekende Amerikaanse familie Roosevelt. Daarbij rijden we onder meer door het gebied waar in 1944 deels de ‘Slag om de Schelde’ werd uitgevochten en er is een geleid bezoek aan Museum Meestoof. Kortom, een goedgevulde, maar boeiende dag belooft dat te worden”, besluit Alain ’t Kindt van Cultuursmakers Kalmthout.

(Tekst: Stijn By Me)
Meer info en inschrijven via: https://www.cultuursmakers.be/kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *