Corinne Heyrman uit Ekeren met Plan België en JIM naar Benin

Onlangs reisden zes jongeren met Plan België en een ploeg van tv-zender JIM naar Benin. Nard Dumoulin (17) uit Kortenaken en Lauranne Busschots (17) uit Bonheiden wonnen deze reis door hun deelname aan het online spel ‘Trek je Plan’. Dit werd ontworpen door de Youth Board, de jongerenwerking van Plan België. De uitdaging: kruip in de huid van een dorpshoofd in Benin en behaal de Millenniumdoelen! Waren hun plannen realistisch? De jongeren ervoeren het in ‘real life’.
‘Trek je Plan’ werd ontworpen om jongeren de Millenniumdoelen te leren kennen. Dit zijn internationale afspraken om tegen 2015 de wereldwijde armoede te bannen. Tussen 11 september en eind oktober 2010 deden meer dan 1.600 jongeren in Vlaanderen mee aan het spel. Ze bedachten plannen om de Millenniumdoelen te behalen en debatteerden hierover met andere spelers. Op 20 november 2010, Kinderrechtendag, werden de finalisten geselecteerd tijdens een evenement in Antwerpen. Winnaars Nard en Lauranne kozen allebei de milieuproblematiek als thema. Lauranne won met het idee om composttoiletten te promoten. Nard pleitte voor investeringen in bamboewinning om ontbossing tegen te gaan.
De tweede week van de paasvakantie reisden Nard en Lauranne met vier Youth Boardleden naar Benin om hun ideeën aan de praktijk te toetsen. Samen met Alice Berger (16) en Appoline Vrancken (17) uit Brussel, Corinne Heyrman (16) uit Ekeren en Richard Steppe (18) uit Ninove, wisselden ze van gedachten met de leden van het jongerencomité van Plan Benin.
Ze bezochten ook allerlei projecten die met de Millenniumdoelen te maken hebben. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan een school, een ziekenhuis, een project om slachtoffers van kinderhandel en gedwongen huwelijken een beroep aan te leren, een voorlichtingssessie over HIV/AIDS… Ze kwamen ook live op de radio tijdens een uitzending die door lokale jongeren gemaakt wordt om mensen te sensibiliseren rond allerlei maatschappelijke problemen. En Lauranne zag dat composttoiletten effectief door Plan Benin geïnstalleerd worden op scholen.
Richard verwonderde zich over het verschil tussen Belgische en Beninese middelbare scholen:
‘Er is hier wel een kern van goede leraren, maar de meesten zijn er om een leegte op te vullen. Ze hebben geen goed diploma om de kinderen hier te onderwijzen. Dat is echt een groot probleem.’
‘Trek je Plan’ wordt volgend schooljaar opnieuw gelanceerd in Vlaamse scholen en zal dan ook voor het eerst door Franstalige jongeren gespeeld kunnen worden. Alice en Appoline maakten de Franstalige versie tijdens deze reis naar Benin.
De deelnemers aan de reis (vlnr: Alice, Nard, Richard, Corinne, Lauranne,   Appoline) en de leden van het jongerencomité van Plan Benin

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *