Centrum Heide omgebouwd tot cyclocrossparcours

Heicross brengt koers naar het volk ter ere van Luc Vanwesenbeeck

Heide Kalmthout – Een parcours van 1,9 km met zandbak, brug, balken en kronkelende bospaadjes was zaterdag de uitdaging voor bijna 500 veldrijders, waaronder zowel kleuters als echte wielertoeristen. 

’s Morgens om tien uur werd het eerste startschot gegeven. Meteen stormden enkele tientallen kleuters, al dan niet vergezeld van een begeleidende mama of papa, het parcours op. Hier waren de kampioenen van de toekomst aan het werk. De meeste ouders relativeerden dat en benadrukten vooral dat het plezier en het samen sporten de belangrijkste motivatie was.

Dat klonk ook zo uit de mond van Dorien Heiremans, mama van de driejarige Rindert. “Hij vindt het heel plezant om te fietsen. Het is nog allemaal nieuw, want hij kan nog maar pas twee maanden overweg met zijn fietske. Toch wilde hij graag meedoen. De sfeer, dat losse zand en de vele andere kindjes die meedoen vond hij geweldig. Gewonnen? Moet dat? “

Deze derde editie van de Heicross maakt nog maar eens duidelijk waar het accent van de organiserende Lukebikers ligt. “Wij brengen het veldrijden naar het centrum van het dorp, naar de mensen. Zo kan iedereen die het wil, van jong tot oud, actief kennis maken met het cyclocross. Ondertussen zijn we uitgegroeid tot het grootste familiegebeuren rond cyclocross”, zegt Arvid Vanwesenbeeck.

Samen met de Lukebikers staat hij mee aan de wieg van dit sportgebeuren.  “Het is eigenlijk een eerbetoon aan mijn vader Luc.  Jarenlang zette hij zich in voor de Bosduincross in Kalmthout. Hij was een gedreven coureur zowel op de weg als in het veld. ’s Winters nam hij deel aan verschillende veldritcompetities. Als Antwerps brandweerman gestationeerd in Lillo nam hij deel aan het wereldkampioenschap op de weg, tijdrijden en mountainbike. In 2010 in Luxemburg kroonde hij zich tot wereldkampioen mountainbike. Maar in 2013 sloeg het noodlot toe. Tijdens een fietstocht met de Heidestoempers overleed mijn vader aan een hartstilstand. Hij werd amper 62 jaar. Op een van zijn fietsen begon ik toen mijn wielercarrière. Zo groeide ook het idee om een wielerploeg te beginnen als sportief eerbetoon aan mijn vader. We noemden ons de Lukebikers, naar  lukebiker@hotmail.com, het mailadres van wijlen mijn vader”, zegt Arvid Wesenbeeck. 

“Met deze derde editie bereikten we ons  maximum aantal deelnemers, want uitbreiden in het dorpscentrum is niet meer mogelijk. Er komt in elk geval een vierde editie. Die gaat door op zaterdag 23 januari 2021”, besluit Arvid Vanwesenbeeck. 

Foto – Kleuters Lynn, Seppe, Sietse en Rindert waren zaterdag ook van de partij. Ook voor de kleinsten was het genieten op een speciaal aangepast parcours.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *