Camera’s bewaken fietsen aan Kalmthoutse stations


Om de plaag van fietsendiefstallen in te dijken slaan de gemeente Kalmthout en de NMBS de handen in elkaar. Er komen veiligheidscamera’s aan de stations van Heide, Kijkuit en Kalmthout.
Fietsdiefstallen zijn al enkele jaren een ware plaag in Kalmthout.  Het aantal fietsdiefstallen daalt wel, maar de fietsenstallingen aan de stations blijven een hotspot. Het aantal diefstallen moet nog dalen. De gemeente telt in totaal 750 overdekte fietsstaanplaatsen. De fietsstallingen aan de diverse stations blijven uitverkoren locaties voor dieven. Mensen ergeren zich enorm aan de diefstal van hun fiets en voelen zich machteloos. Daarom werken we samen met de NMBS om dat probleem in te dijken. Beelden helpen ons om de dief te pakken en camera’s schrikken potentiële dieven ook af”, legt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) uit.
De gemeente investeert in veiligheidscamera’s aan de fietsenstallingen van de stations van Heide, Kijkuit en Kalmthout. “We werken daarvoor samen met de veiligheidsdiensten van de NMBS, die alles organiseren. De kostprijs bedraagt 45.000 euro. De beelden worden doorgestuurd naar de controlekamer van de bevoegde veiligheidsdienst van de NMBS. Wanneer er een fiets is gestolen, moet de benadeelde daarvan aangifte doen bij de lokale politie. Zij vragen dan de beelden op in Brussel en kunnen op basis van de beelden een onderzoek voeren. Het is dus van belang dat er aangifte gebeurd van de fietsdiefstal.“
De camera’s worden begin maart geïnstalleerd aan de stations. In Kalmthout komen twee camera’s waarvan één dome-camera. Die camera is voorzien van een glazen bol en kan beelden maken over 360 graden. In Heide plaatst NMBS twee vaste camera’s aan de fietsenstallingen aan het plein aan de Withoeflei en een dome-camera aan de stallingen naast het station. In Kijkuit wordt een  dome-camera geplaatst. Niet alleen de perrons, maar ook de parkings aan de stations kunnen zo in beeld worden gebracht.  
“We bezochten onlangs de controlekamer bij de NMBS in Brussel. Het toont de haarfijne beelden, zelfs tot op verre afstand, in de fietsenstallingen en de omgeving er rond. Camera’s helpen wel degelijk, want we vernamen in Brussel dat één of drie van de fietsdiefstallen wordt opgelost mede dankzij de camerabeelden”, geeft burgemeester Lukas Jacobs nog mee.
 De NMBS voert ook preventieve acties. Zo werken de NMBS-diensten voortaan ook mee aan de  fietsgraveeracties aan de stations. Er komen ook tijdelijk borden aan de fietsstallingen met de melding :”Hey fietsendief, je bent gezien”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder